Un mes després de l’esfondrament d’una part de la façana, els veïns dels números 15 i 17 del carrer del Doctor Aiguader esperen encara el diagnòstic sobre la resta de parets d’obra vista. De moment s’hi han col·locat xarxes per evitar més despreniments, però encara no saben si s’hauran de retirar totes les totxanes o n’hi haurà prou amb reforçar unes subjeccions que, segons els Bombers, fins ara no eren adients. El tros de mur que va caure, que estava a l’altura d’un onzè pis, feia de suport a altres totxanes superiors i per això “el risc de caiguda encara és màxim”, segons la presidenta de la comunitat.

Carmen Redondo i Miquel Borràs, també veí de l’edifici, van explicar al ‘bàsics’ el mateix dia de l’esfondrament que havia estat només “la cirereta d’un pastís amarg”. L’historial d’incidències d’aquesta promoció d’habitatge públic, amb 150 pisos i construïda per Sacyr, es remunta ja al moment que el Patronat Municipal de l’Habitatge va entregar-ne les claus, fa només cinc anys. Les filtracions d’aigua, tant a les escales com a l’interior d’alguns pisos, són una de les deficiències que hem comprovat ara “in situ”.

El problema “més perillós” per als veïns és al pàrquing. El sistema antiincendis no funciona des del primer dia, per diferents problemes en el mecanisme de bombes. I s’hi afegeix també que els detectors de fum provoquen falses alarmes cada setmana. Per tant, “si hi hagués un foc no es podria apagar perquè els aspersors no tirarien aigua”, explica Borràs, “però si funcionessin, cada setmana s’inundaria el pàrquing perquè els detectors es disparen sols”.

“Ens molesta que el Patronat se sorprengui ara”

Els veïns denuncien que moltes de les incidències les han posades en coneixement del Patronat des del principi. “Però sempre ha fet més cas a Sacyr que a nosaltres”, es queixen. “El que més ens molesta és que el Patronat se sorprengui ara”, diu Redondo, ” i no quan l’estaven construint”, en referència a la façana esfondrada.

“La comunitat opina que és una negligència gravíssima“, conclou, i reparteix les culpes: “Ni el Patronat, ni l’arquitecta ni el cap d’obra de Sacyr van verificar que s’estigués executant bé. Com que no sabem qui n’és el responsable, tots tenen part de la responsabilitat”.