Les entitats sobiranistes han convocat diverses mobilitzacions aquest dimarts al vespre per rebutjar la retirada del tercer grau als presos independentistes de Lledoners, així com per denunciar l’aixecament de les immunitats parlamentàries dels eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Les protestes s’han convocat a les portes del centre penitenciari del Bages, a l’avinguda Meridiana, a totes les places de Catalunya i davant la seu de la Comissió Europea.

A Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet una crida a participar en el tall de l’avinguda Meridiana, que aquest dimarts es converteix en el 365è dia de protesta en aquest punt de la ciutat, una acció organitzada pel col·lectiu Meridiana Resisteix. Aquí, un centenar de persones han ocupat la calçada per barrar el pas al trànsit amb una estelada gegant.

També l’ANC ha demanat ocupar totes els places de Catalunya a les 20 h contra aquests dos fets, que afecten dirigents independentistes. L’entitat ha explicat a betevé que “poden ser la de Sant Jaume, la de Sants o la de la Vila de Gràcia, si la gent se sent interpel·lada a concentrar-se allà”.

Un altre escenari: la seu de la Comissió Europea

A banda d’aquestes convocatòries, impulsades per les entitats sobiranistes, també se n’han fet altres d’alternatives. És el cas de la que s’ha fet a la seu de la Comissió Europea a Barcelona, al passeig de Gràcia, 90. S’ha convocat per xarxes socials per, segons es detalla, assenyalar “el Parlament de la vergonya”.

D’altra banda, Òmnium Cultural ha organitzat un acte d’homenatge a les portes del Centre Penitenciari Lledoners, que coincidirà amb l’ingrés de set dels nou condemnats pel procés i l’1 d’octubre. En aquesta concentració també hi ha participat l’ANC.

La retirada del tercer grau dels presos independentistes arriba després del recurs de la fiscalia davant del Tribunal Suprem en considerar que els presos “no reconeixen el delicte”. D’altra banda, la retirada de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí pot suposar la reactivació de les euroordres.

Manifest d’entitats i partits a Sant Jaume

L’ANC i Òmnium Cultural han llegit un manifest conjunt a la plaça de Sant Jaume, davant de poc més d’un centenar de persones. Els Artadi, de JxC, Ernest Maragall, d’ERC i Edgar Fernández de la CUP han parlat en nom de les formacions polítiques independentistes, mentre que Clàudia Pujol, d’Òmnium Cultural, i Adrià Alsina, de l’ANC. Tots han criticat la decisió judicial que ha revocat el tercer grau dels presos independentistes i han defensat el dret d’autodeterminació.

A l’avinguda Meridiana, els assistents també han llegit textos per commemorar l’efemèride de la seva protesta i denunciar les raons que els van dur a organitzar-la i mantenir-la.