La realitat virtual immersiva és una nova eina per formar 50.000 professionals sanitaris i treballadors de l’ICS en la detecció i el tractament dels casos de violència masclista. La formació començarà aquest abril i vol sensibilitzar aquests professionals en l’atenció a les víctimes i l’acompanyament que reben i la coordinació entre els diferents recursos que tenen a la seva disposició mitjançant una experiència immersiva en primera persona.

“La realitat virtual immersiva et permet moure sentiments i que els professionals es puguin sentir peça clau per resoldre aquesta situació”, explica la responsable d’Igualtat i Polítiques Socials de l’ICS, Vanessa García Chousa. El vídeo permet acompanyar una dona en l’evolució d’una relació que acaba amb violència masclista, i en què el professional mèdic pot ajudar-la a fer un pas per sortir-ne.

Els treballadors de l’ICS rebran unes ulleres 3D de cartó al seu lloc de treball amb un codi QR que els permetrà viure l’experiència virtual i, a partir d’aquí, treballar el testimoni viscut amb un professional referent i expert en violència masclista de cada centre. L’experiència s’ha fet conjuntament amb el Centre d’Arts Digitals Ideal de Barcelona, per tal d’usar les arts com a eina de millora del sistema sanitari.

Augmentar la detecció de casos i millorar-ne l’atenció

Amb aquesta acció massiva de sensibilització dels professionals de l’ICS es vol augmentar la detecció de casos de violència de sexe, que han crescut durant el confinament, i a la vegada millorar la qualitat de l’atenció. García Chousa ha explicat que cal crear un vincle de confiança amb la víctima, des del moment en què s’entra a l’ambulància fins a l’atenció que es fa a la consulta o el professional de treball social.

“Per primera vegada, la formació fa posar el professional a la pell de la dona que pateix violència masclista. Pots fer formacions, però per primera vegada tu seràs ella, serà a tu que et pegaran”, ha reflexionat Carlota Cruzate, treballadora social de l’ICS. “L’impacte emocional d’això serà un punt d’inflexió”, ha assegurat.

Més violència vers les dones amb la pandèmia

El director de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha recordat que aquesta formació es fa en un moment d’especial vulnerabilitat de les dones perquè “la pandèmia ha agreujat l’exposició de les dones a patir violència masclista, per la pobresa i l’aïllament social que les ha colpit especialment”. Durant el confinament, el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista va atendre 9.002 trucades, gairebé les mateixes que en tot el 2019.