Els episodis de punxades en bars i discoteques que van atemorir les dones durant l’estiu no han anat en augment: “S’han seguit interposant denúncies, però ara la pauta és d’estabilitat“, ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Des dels primers casos detectats, al juliol, fins ara, els Mossos d’Esquadra n’han rebut unes 100 denúncies a Catalunya, amb una pauta que s’ha anat repetint: “No hi ha agressió sexual posterior ni robatori i no es detecta cap substància en el cos de les dones”, ha dit Verge.

La consellera ha remarcat que, tot i que no hi hagi una agressió posterior, aquests actes s’han de considerar violència masclista perquè “estan dirigits a crear por i terror sexual”. Pel que fa a l’atenció a les víctimes, Verge ha recordat que els departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior van crear un protocol que ha permès fer seguiment dels casos i “corregir i recordar les pautes” en els casos inicials en què no es va fer un abordatge complet.

Una nova unitat d’atenció a les agressions “per no centrar-se només en la parella”

Sobre la unitat especialitzada en les víctimes de violències sexuals, que ha de començar a funcionar a finals del 2023, Verge ha assegurat que servirà per donar atenció més enllà dels casos que es donen en la parella: “Calia una especialització, necessitem que els serveis tinguin capacitat de resposta i puguin acompanyar en el temps, i també atendre casos que busquen ajuda ‘a posteriori'”. La intenció, segons ha explicat, és “sortir del marc legal i forense per donar una atenció integral”.

Verge, sobre l’acord de col·laboració amb l’Ajuntament: “Corregeix un dèficit històric”

La Generalitat destinarà al centre, que s’ha d’ubicar a l’Eixample, dos milions d’euros. Segons la consellera d’Igualtat i Feminismes, l’acord amb l’Ajuntament “corregeix i repara el dèficit històric, amb una contribució molt més important de la que s’havia fet fins ara”. L’acord també preveu destinar més de dos milions i mig d’euros extres a acompanyar i acollir dones i infants en situacions d’emergència per violències masclistes.