A l’estiu, les escoles i instituts es buiden d’alumnes, però l’activitat als centres no s’atura. Durant els vacances lectives s’aprofita per fer obres i millorar els equipaments.

A Barcelona s’actuarà en un total de 77 centres amb una inversió de més de set milions d’euros. A banda, també s’intensifiquen els treballs d’ampliació o nova construcció en 15 centres més amb un pressupost de més de 57 milons d’euros. Entre les prioritats principals hi ha la millora de l’eficiència energètica dels edificis.


De les actuacions a 77 equipaments de la ciutat que s’han posat en marxa, la majoria –59 centres- són per rehabilitació, ampliacions i millores (RAM), i la resta, són per necessitats d’escolarització -18 centres-. De la inversió total de 7.247.280 euros, l’Ajuntament n’aporta la major part del pressupost, 5.861.803 euros, i els 1.385.476 restants, el Departament d’Educació.

Pintura i millores a paviments, cuines i lavabos

La partida dedicada a a reformes, ampliació i millora (4.570.661 €) s’invertirà sobretot a pintar, però també en l’adequació interior d’aules, paviments, reformes de cuines, millores de tanques i patis, i l’accessibilitat. La dotació més important es dedica a la rehabilitació per pintura amb prop d’1 milió d’euros (960.859 €). El programa estableix una periodicitat de sis anys per renovar la pintura, amb una mitjana anual de 30 centres. Aquest estiu rebran una nova mà de pintura les escoles Collaso i Gil, Orlandai, Àngels Garriga, de les Aigües, Mas Casanova i Dovella.

A l’Escola Costa i Llobera s’invertiran 615.640 € en la millora de les tanques i patis; i a l’Escola Milà i Fontanals, 425.710 € en l’adequació  interior de les aules, els paviments i també la pintura. A l’Escola les Corts es reformarà la cuina (297.710 €) i, a l’Institut Verdaguer, els lavabos (116.490 €). També hi ha millores estructurals com la rehabilitació de les cobertes a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó (249.803 €) o la renovació de la instal·lació elèctrica a l’Institut la Guineueta (331.765 €).

Mesures per l’eficiència energètica

El Consorci d’Educació té en marxa la implantació d’un Pla estratègic per l’estalvi energètic i la gestió remota de les instal·lacions perquè siguin més eficients i confortables. Aquest programa se centra a impulsar mesures com un disseny més eficient dels embolcalls dels edificis amb proteccions solars, aïllaments adients i vinils protectors, la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum, o una millor gestió de les instal·lacions amb sistemes de telecontrol i automatització per gestionar a distancia la potència segons les necessitats i assegurar la desconnexió durant les nits o les vacances.

També es treballa per promoure bons hàbits dels usuaris dels equipaments: gestionar la ventilació natural, la protecció solar de persianes, els horaris d’obertura i tancament de finestres i l’ús de ventiladors.

Durant aquest agost s’impulsaran mesures per millorar l’eficiència energètica a 17 centres de la ciutat amb una despesa de més de mig milió d’euros (571.278 €).

Canvis en la demanda d’alumnat

Els treballs per necessitats d’escolarització que es duran a terme a 18 centres impliquen una redistribució o ampliació de la superfície dels edificis per canvis en la demanda amb una despesa que pot anar des dels 13.000 euros fins a prop de 400.000 És el cas de l’Institut 22@, a Sant Martí, en què s’han invertit 387.575 € o l’Institut Escola Arts, a Sants-Montjuïc, amb 350.000 €.

Grans obres i equipaments nous

Durant l’estiu també s’intensifiquen els treballs que ja hi ha en marxa a tres escoles de la ciutat: l’ampliació de l’Escola Ignasi Iglésias, a Sant Andreu: de l’Escola la Mar Bella, a Sant Martí, i la renovació dels espais exteriors de l’Escola Baldiri Reixac, a Gràcia. L’Ajuntament hi invertirà 11.238.763 €.

A banda, des del Pla de barris també s’impulsen actuacions a sis escoles més, quatre de les quals estaran enllestides a l’inici del nou curs escolar, el 12 de setembre.

Per acabar, també hi ha un programa de centres de nova construcció per donar resposta a la demanda creixent d’escolarització pública amb un pressupost de 34.594.090 euros (la Generalitat hi aporta la major part, 32.715.279 € i la resta, l’Ajuntament).  Els nous equipaments previstos són: tres instituts (l’Institut Vallcarca, l’Institut Sagrera i l’Institut Angeleta Ferrer), tres escoles (l’Escola Anglesola, La Maquinista i 30 Passos) i una escola bressol municipal (EBM Germanetes).