L’onada de calor dels darrers dies i l’inici de les vacances de l’estiu són al darrere que les reserves de sang hagin caigut un 25 % respecte d’altres èpoques de l’any. Ho assegura el Banc de Sang i Teixits, que, novament, ha iniciat una campanya per atreure donants, coincidint amb l’època estival. La infermera Cristina García, que ha assistit a la primera donació de sang d’aquesta campanya al Palau Robert, ho argumenta pel fet que “quan hi ha aquests canvis de temperatura tan accentuats el cos no els accepta bé”.

A banda de disposar, al conjunt de Catalunya, de 20 punts fixos per fer donacions als hospitals, tres dels quals a la ciutat —el del Vall d’Hebron, el Clínic i el de la Santa Creu i Sant Pau—, habilita una seixantena de punts mòbils arreu, com el que ha obert aquest dilluns al Palau Robert, on s’han aconseguit en quatre hores una cinquantena de bosses de sang.

Segons ha explicat Cristina García, “molts dels donants són persones que fa temps que hi col·laboren, perquè estan molt conscienciades”. És el cas de Roger Sala o d’Amparo Fau, que expliquen que fa dues dècades que hi participen “perquè és important i necessari”.

Què es necessita?

En termes globals, ara per ara hi ha reserves de sang per atendre la demanda dels propers set dies, quan la resta de l’any aquest marge puja fins als 10 dies. Amb tot, el Banc de Sang i Teixits alerta que els grups sanguinis amb les reserves més baixes, i per tant dels que cal rebre més donacions, són el 0 (tres dies), B- (quatre dies) i AB- (tres dies). Amb tot, també hi ha una crida especial per a aquelles persones que, exclusivament, vulguin donar plaquetes, ja que l’obtenció d’aquests elements cel·lulars s’obté d’entre dues i tres donacions de sang.

La campanya que ha començat aquest dilluns té per objectiu recollir una forquilla d’entre 800 i 1.000 bosses de sang diàries, i tancar els mesos de juliol i agost amb un total de 35.000 donacions.

Què s’obté de cada donació de sang?

  • Hematies (glòbuls vermells)
  • Plaquetes
  • Plasma

Una altra de les demandes que ha fet el Banc de Sang i Teixits és que aquelles persones que vulguin fer una donació i tinguin previst viatjar properament a països tropicals, per exemple, “que vinguin a donar sang abans de marxar“, perquè segons han recordat, “després d’un estada en països amb climes tropicals i pel risc de contagis d’algunes malalties pròpies del tròpic, cal esperar un mínim de sis mesos per poder fer una altra donació.