Una cinquantena de persones s’han concentrat a les portes de l’Audiència de Barcelona per donar suport a la víctima del que es coneix com La Manada de Manresa. Els manifestants, que hi han anat amb pancartes, també han denunciat que no va ser un abús sexual, com demana la fiscalia, sinó una violació múltiple. Les mobilitzacions, que es repetiran aquesta tarda a diverses localitats espanyoles, s’han convocat coincidint amb la declaració de la menor, que actualment té 17 anys, i d’alguns testimonis clau.

Violació múltiple a Manresa

Els fets presumptament es van produir ara fa dos anys en una fàbrica abandonada de Manresa. La víctima tenia 14 anys i, segons l’escrit del Ministeri Fiscal, sis dels processats van abusar sexualment de la menor aprofitant que estava sota els efectes de l’alcohol i les drogues. Ho van fer per torns mentre un setè es masturbava -diu l’acusació- sense impedir la violació. El principal acusat, segons el relat de la fiscalia, va animar la resta d’homes a agredir-la amb la frase: “Va, et toca a tu, 15 minuts cadascun, i no tardis”. En aquell moment els acusats tenien entre 19 i 39 anys.

La fiscalia no descarta elevar l’acusació a violació

La fiscalia qualifica els fets d’abús sexual -i no d’agressió-, perquè considera que la víctima no va oposar resistència. Ha demanat penes de presó d’entre 10 i 12 anys, tot i que no es descarta elevar l’acusació a violació si de la declaració de la jove se’n desprèn que va ser intimidada o va patir algun tipus de violència. El testimoni de la víctima s’hauria d’haver produït dimecres, però finalment ho fa aquest dilluns a porta tancada i amb la protecció d’una mampara per evitar el contacte visual amb els acusats. Els homes, que van declarar dimarts passat, van negar els fets i van assegurar que no van forçar l’adolescent.

La Manada, un cas semblant

Aquest cas té moltes coincidències amb el de La Manada i se celebra dies després que es fes pública la sentència que condemnava per violació els cinc homes que van agredir sexualment una noia durant les festes de Sant Fermí del 2016. El mateix dia, un jutge va decretar presó amb fiança de 10.000 euros per a un dels detinguts per la presumpta violació d’una jove belga de 22 anys a la platja del Somorrostro. La setmana passada també es va denunciar una agressió sexual a la zona d’oci del Port Olímpic.