Una norantena de famílies denuncien assetjament immobiliari per fer-los fora de tres edificis dels carrers del Doctor Letamendi i de Mont-ral. Tal com va explicar betevé al novembre, l’alarma va saltar quan una de les veïnes es va interessar pel seu contracte de lloguer i l’administrador li va comunicar que no l’hi renovarien. Des de llavors ja n’han marxat una vintena de famílies. Algunes, segons asseguren els veïns, ho han fet mitjançant pagaments per part de la propietat per rescindir els contactes de lloguer temporal abans d’hora.

“Em van oferir 2.000 € si marxava del pis”

Rosa Cañadas que fa 22 anys que viu al seu pis del carrer del Doctor Letamendi, 103 i és una de les inquilines que no es donen per vençudes. El seu contracte de lloguer acaba al desembre d’aquest any, però va rebre un burofax per fer-la fora abans de termini: “M’oferien 2.000 € si marxava però els vaig dir que em quedava”, assegura. Viu en una escala sense llum ni porta d’entrada i amb cinc portes tapiades de pisos on ja no viu ningú.

Els veïns també denuncien manca de cura de Renta Corporation, els nous propietaris dels tres edificis. Joaquín Ortiz, que viu a l’edifici de Mont-ral, 39-41, explica que del manteniment de la seva escala sempre se n’han encarregat els llogaters i es queixa de la presència de rates per unes obres que han quedat a mig tapiar en un pati de llums. L’Ajuntament diu que està estudiant si aquest és un cas d’assetjament immobiliari i afegeix que l’Oficina de l’Habitatge d’Horta-Guinardó està assessorant els veïns.

Un desnonament encobert

Els veïns creuen que la solució és que el consistori compri els tres edificis: “Ens agradaria que l’Ajuntament exercís el dret a tanteig i retracte i ens permetés comprar els nostres pisos o fer un lloguer social”, explica Ortiz. El govern municipal explica que ha analitzat la proposta per concloure que “en aquestes finques no es donen els supòsits que permeten comprar-les”. Per Ortiz aquest és un cas de “desnonament encobert” perquè els veïns marxen silenciosament: “Si no ens haguéssim unit això seria un escorxador”, conclou.