La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en la història del Palau d’Esports de Barcelona, un equipament que ha passat per diferents etapes, primer acollint esdeveniments esportius, després com a gran espai de concerts de la ciutat i més tard com el Barcelona Teatre Musical. Però, finalment, va quedar obsolet i no ha tingut activitat durant els darrers 16 anys. Fa dos anys, l’Ajuntament va anunciar que el Palau d’Esports es convertiria en la seu del Barcelona Sports Hub i que les obres començarien el 2024. A més, també podrà acollir zones d’ús veïnal i social.

Una història que neix amb els Jocs del Mediterrani

El Palau Municipal d’Esports, dissenyat per l’arquitecte Josep Soteras, es va inaugurar l’any 1955 amb motiu dels Jocs del Mediterrani.

Durant anys va acollir competicions esportives de boxa, de judo, d’handbol i de bàsquet, entre altres.

Aquest va ser l’únic pavelló d’aquestes característiques que va tenir Barcelona fins al 1971, quan el Futbol Club Barcelona va inaugurar el Palau Blaugrana. De fet, al Palau d’Esports es va jugar un FC Barcelona – Reial Madrid de la primera Lliga ACB, el 1957.

Foto: Carlos Pérez de Rozas

Fins aleshores, va albergar competicions del bàsquet, l’handbol i l’hoquei sobre patins del Barça. També va ser la seu de l’hoquei patins i el bàsquet del RCD Espanyol. A més, com que era l’únic pavelló públic va acollir els principals esdeveniments no només esportius sinó també culturals, socials i musicals de la ciutat. Als anys 70 ja va acollir concerts d’artistes de renom com Queen i Lou Reed.

L’any 1986, l’arquitecte Francesc Labastida el va remodelar pels partits del Campionat Mundial de bàsquet d’aquell any. Però uns anys més tard, el 1990, el Palau Sant Jordi es va erigir com el nou espai actualitzat per acollir els principals actes de la ciutat.

De la vessant esportiva a la musical

Cap a mitjans dels anys 90 va començar a centrar-se en esdeveniments musicals i teatrals. L’espai es va convertir en una gran sala de concerts amb artistes nacionals i internacionals. El 1994 Nirvana, la banda símbol del moviment grunge, van aterrar al pavelló. L’any 1995 hi van actuar Sergio Dalma i Alejandro Sanz; el 97, el grup californià No Doubt, amb 8.000 persones; el 98, Manolo García; el 99, Bob Dylan en el darrer concert de la seva gira europea, amb 6.000 persones, i també Lenny Kravitz i Chayanne, i el 2000 van omplir el palau els Smashing Pumpkins.

L’any 2000 el Palau es va remodelar com a recinte musical i, més tard, es va convertir en el Barcelona Teatre Musical, un projecte per portar a escena grans musicals a la ciutat. El primer va ser ‘Notre-Dame’ i hi van passar altres, com ‘Mamma mia’, fins al 2008.

Reconvertir-se en la seu del Barcelona Sports Hub

Després d’uns anys, finalment va quedar obsolet i no ha tingut servei durant els darrers 16 anys. El 2022, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la transformació de l’espai per convertir-lo en la seu del Barcelona Sports Hub, un referent internacional dels esports electrònics. La idea municipal era instal·lar a l’edifici un pavelló de tres pistes i un edifici annex per a “start-ups” i empreses d’innovació esportiva. Una obra molt costosa, d’uns 40 milions d’euros, a causa de les grans dimensions de l’equipament i perquè està en bastant mal estat, catalogat i amb diversos elements a preservar.