trobada esplais

(ACN) El Consell de la Joventut de Barcelona ha alertat que més d’un terç dels caus i esplais de la ciutat no tenen protecció legal si la propietat vol deixar de cedir-los l’espai. Segons una enquesta feta a 128 entitats d’associacionisme educatiu, només 24 locals compleixen les 11 condicions per ser considerats dignes.

Una quarta part dels enquestats han apuntat que tenen limitat l’accés horari al seu local i no disposen de claus pròpies, en ser compartit amb altres entitats. A més, només la meitat afirmen tenir tot el seu material en una mateixa ubicació i un 20 % indiquen que no gaudeixen de prou espai d’emmagatzematge.

La manca d’estabilitat i continuïtat, la principal preocupació

La falta d’estabilitat és una de les preocupacions més destacades, ja que el 18 % de les entitats no tenen garantida la continuïtat per al curs vinent. La capacitat de crear una identitat pròpia a través de la personalització de l’espai és també un obstacle, ja que sovint se’ls impedeix decorar o modificar la disposició del local per adaptar-lo a les seves necessitats.

El Consell de la Joventut de Barcelona ha reivindicat la necessitat que els esplais i caus disposin d’espais adequats per desenvolupar la seva activitat i ha recordat que el document 11 condicions per un espai digne! recull les principals demandes del sector en aquest sentit. 

Demanen accions per part de les administracions

Per tot plegat, les entitats de lleure han demanat accions concretes per part de les autoritats. Han indicat que propostes com el programa de remodelacions per adequar equipaments escolars, la implementació del model de conveni de col·laboració per a la cessió d’equipaments i espais municipals, i la línia de finançament per a l’arranjament de locals de les entitats d’associacionisme educatiu són algunes de les mesures que podrien contribuir a millorar la situació.