La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana recorda els canòdroms que va albergar la ciutat. Va ser a inicis del segle XX, quan el rei Alfons XIII va importar les curses de llebrers dels països anglosaxons. A Barcelona es van obrir diferents canòdroms que es van convertir en els hipòdroms per a pobres, per a aquelles persones que no es podien permetre l’accés i les apostes a les curses de cavalls.
El canòdrom Sol de Baix
El Canòdrom Park, també conegut amb el nom de Sol de Baix en referència a una plaça que hi havia als seus terreny, va funcionar entre el 1932 i el 1951. S’ubicava a la travessera de les Corts actual i va ocupar un extens solar, on ocasionalment s’hi disputaven curses de cavalls. A més, l’espai també permetia competicions de motos i bicicletes i l’espai central era apte com a terreny de joc de futbol, rugbi i beisbol.
Des de finals dels anys 40 s’hi van sumar amb èxit les curses de “midgets”, uns petits bòlids que es desplaçaven a gran velocitat sobre la pista.
Canòdrom Loreto
El Canòdrom Loreto es va inaugurar el 16 d’abril del 1955. Se situava a l’illa compresa entre la travessera de les Corts, l’avinguda de Sarrià i els carrers de Loreto i de Bordeus, i va acollir, entre d’altres, dues edicions del Campionat d’Espanya de llebrers en pista els anys 1957 i 1959 i dos campionats d’Europa de llebrers, celebrats els anys 1957 i 1959.
L’espai, però, tot i la popularitat que havia assolit, va haver de desaparèixer per la urbanització de la zona i l’entitat que el gestionava va construir un nou espai a prop del Reial Club de Polo, el Canòdrom Avenida, que després va canviar el nom per Diagonal i que es va convertir en el successor del Loreto. L’espai Loreto va celebrar les darreres curses el 7 de gener del 1962.
Canòdrom Diagonal
Quan va desaparèixer el Canòdrom Loreto, la Sociedad Galguera Loreto va inaugurar un altre canòdrom a la part final de la Diagonal amb el nom de Canòdrom Avenida. A finals dels anys 70, el canòdrom va canviar el seu nom com a Diagonal. El rebatejat canòdrom va continuar oferint curses fins que va tancar definitivament el 1984.
Canòdrom Pabellón del Deporte
El Canòdrom Pabellón es va inaugurar el dia de Reis del 1953, però com a pavelló d’esports ja funcionava des del 1950. De fet, va acollir dos mundials d’hoquei sobre patins i altres espectacles esportius. També, vetllades de boxa i durant la Transició va ser l’escenari de mítings polítics. Als anys 80 i 90 s’havia deteriorat i va tancar el 1999, actualment en el lloc que ocupava hi ha una seu de l’ONCE.
Canòdrom de la Meridiana
Al carrer de Concepción Arenal amb l’avinguda Meridiana va estar ubicat durant 42 anys el que seria el darrer canòdrom d’Espanya. El Canòdrom de la Meridiana era d’entrada lliure i això feia que molts veïns anessin a trobar-se o a tafanejar, d’altres, hi anaven per veure les curses i apostar, i quan hi havia cursa s’hi formaven llargues cues.
Els dies de més afluència eren els que se celebraven els derbis, els campionats estatals amb gossos de primera categoria.
L’any 2004, l’Ajuntament de Barcelona es va declarar defensor dels drets dels animals i van començar mobilitzacions a favor de tancar el canòdrom. El 21 de febrer del 2006 es va disputar la darrera cursa de llebrers del canòdrom de Meridiana.
Actualment el canòdrom és una incubadora de projectes digitals per a noves empreses creatives.