El Juan Luis espera impacient el Gabriel, voluntari d’Amics de la Gent Gran, al portal de casa. Se saluden molt afectuosament i emprenen el camí cap als Jardins de Mercè Rodoreda. “M’has d’ajudar amb uns missatges que em surten al televisor i que no sé què haig de fer, si prémer el botó o no”, li diu el Juan Luis al Gabriel. Es van conèixer fa tres anys, feia només vuit mesos que el Juan Luis s’havia quedat vidu: “Tenia una depressió de cavall, em van dir que truqués a Amics de la Gent Gran i em van assignar un voluntari”.

“Rebo més del que dono”

A partir d’aquell moment la vida de tots dos va canviar. “Estar amb el Juan Luis és molt gratificant, rebo més del que dono. És molt sensible, li agrada molt parlar, t’explica un munt d’històries i aprens moltes coses”, diu Farrerons, que es va fer voluntari quan es va prejubilar fa tres anys. Recorda que al principi el Juan Luis tenia un discurs “molt pessimista, molt negatiu”. Però amb les visites setmanals l’ànim “li ha millorat molt”. El mateix Juan Luis admet que “si no fos per l’associació estaria molt pitjor”.

“El trobo molt a faltar els dies que no tenim contacte”

No hi ha un dia assignat per a les visites: “Ja li vaig dir que era lliure d’escollir perquè no tinc compromisos. Prou fan els voluntaris de perdre el seu temps amb quatre vells”. “Conèixer el Gabriel m’ha representat molt. Ell és un voluntari fora de la mitjana general. El considero un amic i el trobo molt a faltar els dies que no tenim contacte”. “Amic” és també la paraula amb què el Gabriel defineix el lligam que té ara amb el Juan Luis: “Amb el temps crees un vincle, una amistat brutal. No és una persona amb qui vaig a fer un voluntariat, és un amic”. Mentre continuen passejant, el Gabriel li explica que Amics de la Gent Gran ha organitzat una visita a la Sagrada Família: “M’encanta, soc un enamorat de Gaudí”, assegura el Juan Luis. “Ho sé, per això t’hi vaig apuntar, sabia que t’agradaria la sortida”.

Amics de la Gent Gran necessita 100 voluntaris, sobretot a l’Eixample

La història del Gabriel i el Juan Luis és una de les moltes que s’escriuen gràcies a l’associació Amics de la Gent Gran. L’entitat alerta que necessita 100 voluntaris més. En el cas de Barcelona, el districte amb més necessitats és l’Eixample: “És on hi ha més població envellida i d’on rebem més sol·licituds de companyia”, explica el director de l’entitat, Albert Quiles.

Durant el primer any de pandèmia van tenir moltes altes de voluntaris, “persones que potser s’havien quedat sense feina o no podien fer esport o marxar de cap de setmana i van decidir dedicar el temps lliure a una causa social”. Però la situació s’ha normalitzat i molts ja no hi col·laboren. “Volem fer una crida per recordar que abans de la pandèmia ja hi havia molta gent gran que patia solitud i ara la situació s’ha agreujat”.