La música urbana és el reclam que aquest cap de setmana torna a omplir el Parc del Fòrum, amb el Share Festival 2023, i farceix encara més de concerts l’agenda del recinte. L’esdeveniment atrau centenars de persones, però per al veïnat és tan sols un episodi més del martiri: acumulen anys de molèsties i incivisme, sobretot de nit. Farts de la contaminació acústica, l’associació Stop Concerts prepara una segona denúncia contra el soroll i perquè s’aturin els macrofestivals al Fòrum.

“Només hi veiem una solució, i és tornar a demanar que la justícia es pronunciï“, sentencia Enric Navarro, president del col·lectiu. L’any passat, Stop Concerts ja va interposar una denúncia contra tres càrrecs de l’anterior govern a l’Ajuntament de Barcelona: el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; el president de l’ICUP, Jordi Martí, i el regidor de Sant Martí, David Escudé.

Els veïns de l’entorn del Fòrum van fer el pas, relaten, després d’anys de queixes sense resposta i assenyalant-los per vulnerar el seu dret al descans. Ara bé, la denúncia va acabar arxivada per manca d’indicis a l’hora d’acusar aquests tres responsables.

“Tardarem setmanes, mesos o anys, però ho aconseguirem”

Amb tot, Navarro narra que ara preparen el segon litigi millorant-ne “l’objectiu i a qui va adreçat” perquè la denúncia no quedi aturada enmig del procés. Demandaran tant l’Ajuntament de Barcelona com el de Sant Adrià de Besòs ─dues administracions a càrrec de la gestió de l’Espai Fòrum─ i altres persones que també en siguin responsables. “No sé si tardarem setmanes, mesos o anys, però aconseguirem que el Parc del Fòrum sigui un lloc d’esbarjo per a tota la ciutat“, conclou.

Stop Concerts ha revelat les seves intencions a betevé després de la primera nit del Share Festival, que va acabar a quarts de 12 amb riuades de gent deixant el Fòrum entre crits. El president de l’associació, que viu en un edifici proper, denuncia que les molèsties pel soroll s’allarguen tot el dia: quan es fan les proves de so, durant el concert ─“amb el xumba-xumba constant”─ i també a l’hora de tancar.

La croada escala amb el Primavera Sound

Tot plegat fa acabar la paciència dels veïns que, diuen, ja es va carregar de valent el primer cap de setmana de juny amb el Primavera Sound. Stop Concerts i la Xarxa Veïnal contra el Soroll es van concentrar a la zona contra la contaminació acústica i per demanar el trasllat dels esdeveniments de gran format lluny de barris que estan habitats.