Estava a punt de celebrar el centenari l’any vinent però no hi arribarà. Calçats Cubedo, que havia tingut fins a sis sabateries a Barcelona, va abaixar dissabte la persiana de les últimes que encara mantenia obertes: la de la via Laietana, a tocar de la plaça de l’Àngel, i la que va donar origen al negoci, fundada el 1925 al carrer de l’Atlàntida, a la Barceloneta, pels avis de Josep Cubedo. “Va ser la primera del barri i ha estat l’última”, explica qui representa, juntament amb la seva germana, la tercera generació de botiguers. Un cúmul de dificultats per seguir endavant amb aquest tipus de comerç de barri l’han empès a decidir-ne la liquidació.

Un model de comerç en extinció al centre

Dels dos locals, el de la via Laietana era el més familiar per a molts barcelonins, per la ubicació cèntrica i perquè ja acumulava 47 anys de vida. Cubedo posa el 2017 com a any de partida dels problemes i n’enumera diversos. Primer, la pèrdua de clients estrangers (“un 90 % de les vendes”) arran de l’atemptat de la Rambla, seguida dels dos anys d’obres davant de la botiga per instal·lar l’ascensor al metro de Jaume I. A la pandèmia i al creixement de la venda en línia els han seguit les obres actuals de reforma de la via Laietana. I per acabar, “les moltes exigències per part de l’Ajuntament, moltes”, remata.

No tenim mentalitat d’empresari sinó de botiguer, ens guiem pel cor. Si no, ja fa anys que haguéssim tancat”
Josep Cubedo, copropietari de Calçats Cubedo

Tot i tenir la propietat del local, això no ha estat suficient per sobreviure. “Som en una finca amb tres catalogacions i només per arreglar coses de l’edifici, els últims tres anys hem estat pagant 1.400 euros mensuals”, explica.

La Barceloneta es queda sense sabateries

Més modesta, la botiga del carrer de l’Atlàntida tampoc ha resistit el canvi d’hàbits dels consumidors: “Ja només venien unes poques senyores grans”.

I això que era l’última sabateria que quedava a la Barceloneta. Els mateixos Cubedo n’hi havien tingut una altra, més visible i gran, al passeig de Joan de Borbó, però la van tancar el 2020. “Vam patir molt amb la competència del ‘top manta’ perquè hi venien moltes sabatilles esportives, que per nosaltres representaven el 30 % de la facturació”.

Aquell local, també de propietat, el van acabar venent per compensar altres despeses. Dividit ara en tres espais, en el seu lloc hi ha una botiga de records, una de carcasses de mòbils i una d’ulleres.

I què hi posaran ara a via Laietana?

Per evitar la repetició d’aquest model “que empobreix el comerç”, ara els germans Cubedo han decidit conservar la propietat del local de la via Laietana i “escollir-ne” conscientment els llogaters. “Hem rebut moltes ofertes perquè està molt ben ubicat”, assegura el Josep. “Però hem esperat i estem contents perquè el llogarem a una parella d’aquí que hi posarà un negoci de roba“.

L’espina, això sí, és plegar a les portes de l’aniversari: “Ens hem posat fins i tot malalts, de ser nosaltres qui, per circumstàncies externes i no per mala gestió, hàgim de tancar el negoci de la família quan estava a punt de fer els 100 anys”.