Han calgut dos anys d’obres però, finalment, l’ascensor que comunica la via Laietana amb el vestíbul de l’estació de metro de Jaume I en sentit la Trinitat Nova ja està operatiu. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, l’han inaugurat aquest divendres al matí. Els treballs, finançats per la Generalitat, han tingut un cost de quatre milions d’euros i, un cop finalitzats, fan ja plenament accessible l’estació. El desembre del 2018 se’n va inaugurar el primer dels ascensors, el que connecta la plaça de l’Àngel amb el vestíbul en sentit la Pau.

Les administracions han demanat disculpes als usuaris per la dilatació excessiva dels treballs, que van començar el juny del 2017. Un dels motius, han aclarit, és que quan es va perforar el forat de l’ascensor es van trobar restes arqueològiques de diverses etapes històriques de la ciutat. Van sorgir, per exemple, part del fossat romà i murs i paviments del segle XV, a més d’unes sitges agràries.

El 92 % de la xarxa de metro ja és accessible

Calvet ha explicat que, amb la posada en marxa d’aquest ascensor, el 92 % de les estacions de la xarxa de metro ja són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. L’objectiu és assolir-ne el 100 % en un període d’entre quatre i cinc anys, com a molt tard el 2024. El 2020 s’instal·laran ascensors als intercanviadors de Maragall i Espanya, i també es preveu que s’executin les obres d’accessibilitat a l’estació de Vallcarca. Quan s’inaugurin quedaran cinc estacions més per adaptar a tota la ciutat: les del Clot, Urquinaona, Ciutadella – la Vila Olímpica, Plaça de Sants i Verdaguer. Es preveu licitar-ne els treballs durant el 2021.