Tots sabem que el Nadal és època de torrons, regals, família, avets, més torrons, grans àpats, acudits dolents a taula… però també de grans títols comercials i festius, amb què calmar els nens i els grans, tot fent una excursió al cinema. Avui, amb la Violeta Kovacsics i el Toni Vall, comentarem algunes de les estrenes més destacades de les festes. A més, també parlarem de les nominacions als premis Goya i als Gaudí, on hi podem trobar, entre d’altres, les aconseguides per Maria Rodríguez SotoGreta Fernández a millor actriu i Àlex Brendemühl a actor de repartiment.

 

5 pel·lícules per veure aquest Nadal

Frozen 2

 Jennifer Lee i Chris Buck, 2019

Qui té fills petits sabrà que ‘Frozen’ (2013) és un dels grans èxits recents de Disney a nivell de recaptació, marxandatge, implantació social i també de crítica: el film que mostrava les aventures de les dues germanes Elsa i Anna va ser aplaudit per trencar amb els estereotips de princeses encantades i prínceps blaus, tan habituals en aquesta productora. Ara, els protagonistes d’aquell regne gelat viuen noves aventures a ‘Frozen 2’, on Elsa escolta estranyes veus provinents d’un bosc encantat i decideix partir en expedició i, així, saber per què pot controlar el gel.

Star Wars Episodio IX: el ascenso de Skywalker

JJ Abrams, 2019

La novena entrega de la saga Star Wars és l’altra gran estrena de la companyia Disney per aquestes festes. Quan, ara fa 4 anys, la companyia va decidir recuperar la franquícia i expandir-la amb seqüeles, “spin-offs”, sèries, preqüeles i un llarg etcètera, no tothom va quedar content amb el resultat. Ara, la història de la Rey, el Kylo Ren, el Poe, el Finn o el BB-8 toca al seu final amb aquest títol.

Cats

Tom Hooper, 2019

A tots els carrerons de tots els barris de Londres, a tots els rascadors de gats, platets d’aigua i menjar i bars ‘cat-friendly’ s’eleva la mateixa pregunta, expressada amb veu felina: ‘Per què?’ No n’hi havia prou amb el musical d’Andrew Lloyd Webber per martellejar l’oïda d’aquests pobres animals? Sembla que no, que li calia una adaptació al cinema dirigida per Tom Hooper, el cineasta guanyador de l’Oscar amb ‘El discurs del rei’ (2010) i autor també d”Els miserables’ (2012). El primer tràiler va despertar crítiques, sobretot per la manera com s’havien animat les actuacions del càsting de noms populars que actua en el film. Caldrà veure si n’hi havia per a tant.

Mujercitas

Greta Gerwig, 2019

El clàssic de Louisa May Alcott ‘Donetes’ s’ha adaptat diverses vegades a la gran pantalla, i no sempre amb fortuna. Ara, en plena era de la nova revolució feminista, la cineasta Greta Gerwig la torna a rodar per al cinema. Avalada per l’èxit aconseguit amb ‘Ladybird’ (2018), la seva proposta de ‘Mujercitas’ compta amb actrius com Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Laura Dern o Meryl Streep.

El oficial y el espía

Roman Polanski, 2019

El film més polèmic de la passada Mostra de Venècia va ser ‘El oficial y el espía’. Tot i ser rebutjada, fins i tot, per Lucrecia Martel, presidenta del jurat, va rebre el Lleó de Plata a la millor direcció per a Roman Polanski. La història del cas Dreyfus, en què un oficial francès de finals del segle XIX va ser acusat de traïció pel fet de ser jueu, es converteix en mans de Polanski en una reivindicació de la seva pròpia innocència pel cas de violació de què se’l va acusar als anys 70, en un moment en què es multipliquen les noves acusacions d’abús. Amb un escenari així, la pregunta que es fan molts espectadors als països on s’ha estrenat, i sobretot a França, és: hem de veure el film sense tenir en compte el cineasta?