Des del moment que ens aixequem al matí fins que anem a dormir, gairebé totes les activitats que realitzem i els béns materials que posseïm o que fem servir, impliquen consumir energia, i això avui dia significa contribuir a les emissions de CO2 a l’atmosfera. Si seguiu aquestes 21 recomanacions reduireu substanciament la vostra petjada ecològica.

Espai de treball

1. Treballeu sense paper: aquest consell sembla gairebé trivial, tenint en compte l’època digital en la qual vivim actualment. Amb els serveis d’emmagatzematge al núvol (iCloud, Dropbox, WeTransfer, Google Drive, One Drive) la necessitat de paper i impressores al lloc de treball ha disminuït ràpidament en les dues últimes dècades. Disminuir la temptació d’imprimir reduint la quantitat d’impressores de la vostra oficina i donant-les a una escola local o a una organització sense ànim de lucre que necessiti.
2. Apagueu les pantalles.
3. Desendolleu aparells, transformadors, etc: feu l’exercici de passar per casa o l’oficina amb els llums apagats i anireu veient tot de llumetes enceses. Desendolleu, apagueu.
4. Activeu el mode d’estalvi d’energia o de repòs: la majoria de dispositius optimitzen la velocitat de la CPU i la durada de la bateria per compte propi, permetent un mode d’estalvi d’energia o mode de suspensió pot ajudar a preservar encara més la vida de la bateria i reduir el consum d’energia quan aquests dispositius no s’utilitzen.
5. Recicleu ordinadors i aparells vells: elimineu els trastos innecessaris de la vostra oficina mitjançant el reciclatge o la donació d’electrònica antiga. La majoria de l’electrònica es fabrica a partir de recursos i materials valuosos, com ara plàstic, vidre i metalls, que requereixen una quantitat important d’energia per a la mina, el procés i la fabricació.
6. Regletes, lladres i extensions d’electricitat amb interruptor per estalviar energia.
7. Canvieu les ampolletes de plàstic per un dispensador d’aigua: surt a compte, no generes tant plàstic.
8. Porteu ampolles reusables.
9. Plantegeu-vos treballar des de casa un dia.

Al mòbil

10. No us baixeu jocs de franc, per sota us espien.
11. Regla del 2×1: per cada app que us baixeu, esborreu-ne 2.
12. Desactiveu totes les dades per totes les aplicacions menys les que feu servir habitualment.
13. Desactiveu totes les notificacions.
14. Apagueu el mòbil de tant en tant.

Transport

15. Camineu, feu servir la bicicleta o aneu en transport públic.
16. En cas de necessitar cotxe BlaBlaCar: l’empresa francesa Blablacar va ser una de les pioneres a l’estat en oferir aquest tipus de servei i el seu èxit va arribar amb el boca a boca. Fundada al 2006 continua essent una de les millors per trobar i gestionar viatges amb cotxe compartits.

17. A la ciutat feu servir Drivy: podeu llogar el cotxe a particulars o aconseguir un cotxe a prop vostre en qualsevol moment. Una idea perfecta per a aquells que necessiten un vehicle per a un moment puntual o per als que volen treure uns diners extres en lloc de tenir el cotxe al garatge.

Consum

18. Feu servir Manzaning, una app per comprar a 11 mercats de Barcelona: ofertes i xat amb els botiguers. Podeu comprar al web o en app iOS i Android.

A casa

19. Feu de la vostra llar un lloc més ecològic: Si es fa bé una casa intel·ligent pot reduir les emissions de CO2 un 13%. De 543 kgCO2 a 335 kgCO2 per any. Una part de la reducció d’emissions es va aconseguir mitjançant el canvi de pic, movent la càrrega del consum d’energia del dia a la nit.

20. Feu servir tot el que pugueu la tecnologia primitiva: un hobby on es construeixen les coses en plena naturalesa des de zero sense utilitzar eines ni materials moderns. Aquestes són les regles estrictes: si voleu fer foc, utilitzeu un pal de foc. Una destral, agafeu una pedra i formeu-la. Una barraca, construïu-la entre arbres, fang, roques, etc. El repte és veure fins on podeu arribar sense utilitzar tecnologia moderna. No visc en estat salvatge, però gaudeixo de construir refugi, eines i molt més, només utilitzant materials naturals.

21. Escolteu (i balleu) els discursos de la Greta Thunberg amb remix del ‘Right here, right now’ de Fatboy Slim.