La 92a edició dels premis Oscar va tenir lloc la matinada de diumenge a dilluns a Los Angeles. La gran cita del cinema nord-americà partia amb algunes certeses i molts dubtes, però a mesura que anava avançant la nit, un títol destacava per sobre dels altres i es convertia en la gran sorpresa dels Oscars 2020.

‘Parásitos’ o el triomf de l’autor

Bong Joon-Ho

es va plantar a la gala dels Oscar 2020 sabent que tenia molts números d’endur-se l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera. I, potser, fins i tot, el de millor guió original. Però el que segur que només podia suposar en els seus millors somnis és que acabaria sent el gran triomfador de la nit, amb els Oscars al millor director i al millor film. Mai abans un títol de Corea del Sud no havia estat nominat. Mai abans, tampoc, un film en llengua no anglesa s’havia endut el premi gros (si no comptem ‘The artist’, que era muda) i menys encara, és clar, fent doblet amb l’Oscar al millor treball estranger. El cineasta coreà ha fet història amb aquest relat sobre una família de classe baixa que intenta sortir del mal pas aprofitant-se d’una altra família amb molts més recursos. L’estil de Joon-Ho, amb una marca d’autor important, ha convençut l’Acadèmia per sobre de propostes com les de Sam Mendes, Martin Scorsese, Quentin Tarantino o Pedro Almodóvar.

Els Oscars 2020 premien pallassos i cantants

En una gala plena de números musicals, la resta del programa va seguir com estava previst: Joaquin Phoenix va guanyar el premi al millor actor ―pel que també competia Antonio Banderas― amb la seva relectura del ‘Joker’, el gran enemic de Batman. Renée Zellweger, en canvi, va ser la millor actriu per replicar Judy Garland als seus últims mesos, poc abans del suïcidi. Els seus noms van sonar amb força en una cerimònia sense conductor, que va resultar més àgil de l’habitual, però també convencional i sense gaire lloc per al risc.

Oscars 2020