La vigatana Núria Graham s’ha fet un fart d’escriure cançons, tot i la seva joventut. A ‘Marjorie’ el seu nou disc, la sensació de no entendre com funciona el procés creatiu que la du a escriure es tradueix en una recerca d’ella mateixa, de la pròpia identitat. La Núria és la perfecta combinació dels aires evocadors del folk irlandès amb la força de la nova escena osonenca. Nascuda poc abans del canvi de segle, ja va començar a cridar l’atenció amb les seves primeres cançons amb només 16 anys. Més tard vindrien discos com ‘Bird eyes’ i, sobretot, ‘Does it ring a bell?’, que la situarien com a punta de llança dels cantautors nacionals. I tot plegat en una carrera que, fet i fet, va començar fa poc més de cinc anys, i que l’ha portada a actuar en recintes com l’Apolo o L’Auditori, en festivals com el Primavera Sound, i a col·laborar amb artistes com Roger Mas o Amaia. Ara es trasllada a la terra dels seus avantpassats per parlar-nos de la ‘Marjorie’ i de la regió de Connemara, i nosaltres l’hem convidada avui a l’Àrtic on, tot i no tenir el verd exuberant d’Irlanda, farem que se senti com a casa.

 

Núria Graham a Connemara

Connemara és una regió a l’oest d’Irlanda on Núria Graham hi ha viatjat sovint al llarg de la seva jove vida. Tot i que el seu pare és de Dublín, les arrels familiars són en aquesta zona de Galway, amb el seus paisatges veds i agrestes. I aquests mateixos ambients són els que ha evocat en algunes de les cançons de ‘Marjorie’, un disc que parla d’identitats, de la mort i de la vida.

Un disc dedicat a la Marjorie

‘Marjorie’, la cançó que dóna nom al disc de Núria Graham, fa referència a l’àvia de la cantautora, a qui mai va conèixer. Amb cançons com aquestes, que completen el seu nou àlbum, Graham enceta l’any després d’un 2019 molt mogut, ple de concerts amb Amaia, de qui n’ha sigut la guitarrista del seu àlbum de debut. El dijous 27, Núria Graham actuarà a l’Apolo, en una gira plena d’actuacions per tota Espanya.