Aquest 26 de febrer, com cada any des del 2008, es projecta la pel·lícula ‘Al final de la vida’, de Carlos Benpar, una projecció que s’ha convertit en un ritual que homenatja la mare del cineasta i les pel·lícules de la seva infantesa.

26 de febrer, una data amb història

El 26 de febrer de l’any 1964, Carlos Benpar i la seva mare van veure ‘El proceso’, d’Orson Welles, al Cinema Catalunya. Van anar-hi pensant que seria un film clàssic d’advocats i judicis com els que li agradaven a la seva mare. Tot i que no van entendre la pel·lícula, el film va deixar impressionat Benpar, que en aquell moment, amb 16 anys, va decidir que es dedicaria al món del cinema. “Va ser la primera vegada que al vestíbul vaig mirar el nom del director, perquè fins llavors jo hi anava pels actors o pel dibuixant del pòster. Després la vaig veure moltes vegades en cines de barri, a partir de 50 ho vaig deixar d’anotar”, apunta el director de cinema guanyador de dos premis Goya a millor pel·lícula documental Carlos Benpar.

Homenatge a la seva mare

Tot i haver vist la pel·lícula de Welles moltes vegades, un cop va sortir en vídeo, es va convertir en un ritual per a mare i fill veure-la plegats, cada 26 de febrer, com la primera vegada. Benpar ja es dedicava al cinema i abans de morir la mare, que l’havia acompanyat sempre, el cineasta va decidir atrapar-la al cel·luloide amb el film ‘Al final de la vida’. Explica que “quan em vaig assabentar que li quedaven sis mesos de vida volia retenir-la, és simplement això, volia retenir la seva presència i per això vam rodar en sis o set dies amb ella i sobre ella. Jo quan vaig rodar aquesta pel·lícula amb la meva mare en cap moment vaig pensar que la miraria ningú, jo la vaig fer perquè existís, per tenir-la”.

Única projecció, cada 26 de febrer

Des de l’any 2008, cada 26 de febrer el cineasta programa una projecció del film ‘Al final de la vida’, que és un homenatge a la mare, però també al cinema de la seva infantesa. El ritual que van iniciar un 26 de febrer creient que anaven a veure una simple pel·lícula d’advocats s’ha convertit en una tradició, que aquest any es podrà seguir als Cinemes Texas, inaugurats el 2014, un únic dia, amb dues projeccions, a les 18 i a les 20 h.