Repassem gent que critica discriminacions o reivindica drets, llibertats o idees però no de paraula sinó a través de la roba. Perquè als premis Oscar, que es van celebrar fa just dues setmanes, hi van haver reivindicacions pel feminisme, el medi ambient i l’art a través dels vestits d’alguns convidats però curiosament no se n’ha parlat gaire.

1

Més dones directores nominades

Natalie Portman. Oscars, 2020

La peça més comentada de la nit dels Oscar i la que va portar més cua va ser aquesta capa que la “maison” Dior va fer a mida de l’actriu, directora i productora Natalie Portman. La reivindicació està a un dels voravius, on hi havia estampats uns cognoms: Scafaria, Wang, Gerwig… de les 8 directores que podien haver estat nominades a millor direcció. Parlem de les directores, per exemple, d”Estafadores de Wall Street’, ‘The Farewell’ i ‘Mujercitas’.

2

Time’s up

Actrius nominades. Globus d’or, 2018

La gala dels Globus d’Or del 2018 va ser un punt d’inflexió en la defensa del drets de les dones. Totes es van vestir de negre pel moviment Time’s Up, que va sorgir just després del Me Too per assessorar legalment a les víctimes d’assetjament sexual a la feina. La gala dels Globus d’Or es calcula que la miren uns 18 milions de persones només als Estats Units, o sigui que el missatge va arribar. Aquí veiem diverses actrius, com Meryl Streep, Jessica Chastain i també Natalie Portman, vestides de negre per aquella ocasió.

3

Vermell contra la sida

People in Red, 2019

La darrera gala People in Red es va fer a la tardor al Palau Sant Jordi de Barcelona, es fa anualment a Barcelona per recaptar fons per combatre la sida. Es diu People in Red, o sigui, “gent de roig”, i aquí veiem assistents de la darrera edició, octubre del 2019, com ara les models Judith Mascó i Martina Klein, vestint d’aquest color.

4

Ventalls per la igualtat al cinema

Associació de Dones Cineastes. Premis Goya, 2019

També eren vermells els ventalls dels premis del cinema espanyol, els Goya, de l’any passat amb què es reclamava més presència femenina entre la gent nominada. Va ser iniciativa de l’Associació de Dones Cineastes i demanava més presència femenina i la fi de la violència masclista, per això algunes com Isabel Coixet, duien un ventall que hi duia escrit “ni una menos”.

5

Més personatges femenins

Cuca Escribano. Premis Goya, 2017

El 2017, l’actriu Cuca Escribano lluïa aquest xal als Goya per demanar més personatges femenins. Reivindicació eterna de les actrius de més de 40 anys que, misteriosament, desapareixen de la gran pantalla perquè no hi ha papers de dones de la seva edat.

6

Poseu els nostres discos

Jennifer Nettles. Premis CMA, 2019

La cantant de música country Jennifer Nettles va assistir l’any passat als premis CMA, dedicats a la música country, amb aquest vestit blanc de cua fúcsia en què es podia llegir una petició: “Poseu els nostres putos discos. Si us plau i gràcies”. La reivindicació de les dones de la música country, perquè malgrat que moltes s’hi dediquen, les llistes dels discos més escoltats i venuts son d’homes.

7

17 dones trans que haurien d’estar vives

Indya Moore. Daily Front Row Fashion Media Awards, 2019

Doblement invisibilitzades i en perill estan les dones trans, pel seu gènere i per no ser cis són rebutjades, marginades i massa sovint assassinades. L’actriu Indya Moore, que és dona i trans, interpreta, a la sèrie ‘Pose’, l’Angel, una noia transsexual que vol fer carrera com a model. L’actriu va assistir a finals de l’any passat a uns premis de moda amb unes arracades amb les fotos de les 17 dones transsexuals que van ser assassinades als Estats Units el 2019. Li van fer les arracades i un cop van estar enllestides, van assassinar una adolescent trans a Baltimore i l’actriu va decidir lluir la seva foto al moneder.

8

Vestit de bandera

Myley Cyrus. MTV VMA, 2015

Les reivindicacions es poden fer amb molt d’estil i altres vegades, no tant. La cantant Miley Cyrus, vestida per Ágatha Ruiz de la Prada, va presentar els Premis MTV el 2015 com si fos ella la bandera gai. De reivindicacions amb la moda se’n poden fer de tota mena.

9

Només un vestit per a tots els premis

Joaquin Phoenix. Diversos premis, 2020

L’actor Joaquin Phoenix va decidir fer-se a mida un vestit per dur-lo a tots els premis als quals ha estat nominat per ‘Joker’. Sempre el mateix, per no crear residus i, a més, li va encarregar a Stella McCartney, dissenyadora coneguda per crear de forma sostenible, justa i sense matèries animals.

10

Reutilitzar vestits per lluitar contra el canvi climàtic

Jane Fonda. Premis Oscar, 2020

L’actriu Jane Fonda va dir públicament que havia decidit no comprar mai més roba com a mesura personal per no contribuir al canvi climàtic. Per això, als Oscar va aparèixer amb un vestit que havia dut feia sis anys al Festival de Cinema de Canes. I atenció a l’abric roig que porta al braç: ha estat l’última peça que Jane Fonda s’ha comprat a la seva vida. Va ser al novembre i l’abric vermell s’ha convertit en un símbol.

11

Subhasta per amistat

Sandy Powell. Premis Oscar, 2020

La dissenyadora Sandy Powell ha anat a tots els premis de la temporada amb aquest vestit de glasseta. La idea de Powell ha estat recollir les firmes de gent famosa en aquest vestit de glasseta per després subhastar-lo i aconseguir així els milions de lliures britàniques que es necessiten per comprar la casa del seu amic, director i activista britànic Derek Jarman, que va morir i va deixar tota una col·lecció d’art a l’interior. La recaptació servirà per museïtzar-la.