Al nou Santa Mònica farà una mica més fred o calor segons l’època de l’any perquè vol reduir la despesa energètica a la meitat, potser tanquen els aires condicionats o la calefacció durant algunes hores del dia, però si tens una queixa es discutirà a la taula de negociació. Aquesta peça de l’artista Joana Moll forma part de la primera exposició del nou director del Santa Mònica Enric Puig Punyet.

Quan tu exposes una obra d’art a vegades t’estàs protegint i no t’exposes a tu mateix
Enric Puig Punyet, director del Santa Mònica

El nou Santa Mònica, d’Enric Puig Punyet

El nou Santa Mònica es planteja aquelles qüestions que sempre sorgeixen en una exposició, però que no sempre es volen afrontar. Com s’exposen les persones que hi ha darrere les obres? Quins elements tècnics volem mostrar o invisibilitzar? Els museus clàssics com espais blancs, segurs, purs no es volen embrutar amb cables o peces en construcció, però aquest és l’objectiu de la primera exposició del nou director Enric Puig Punyet.

El centre cultural no tenia responsable des del 2017 quan la Generalitat va destituir Jaume Reus, i des de llavors l’equipament no ha tingut una programació estable i ha anat canviant de rumb a cada exposició.

El Santa Mònica desnona cada dia a les 19 h

Cada dia a les set de la tarda s’activa la performance de Roger Bernat ‘Desnonissea’. La performance més representada al nostre país, el desnonament, es converteix en un poema èpic que, com la performance original, només és representat sota demanda.

Una altra Joana Moll ha proposat al Centre d’Arts Santa Mònica reduir la seva despesa energètica al 50 % durant els quatre mesos que durarà l’exposició “‘Exposar · No exposar-se · Exposar-se · No exposar”.

Janus i Tabula Rasa

Janus és una instal·lació audiovisual de Roc Parés en col·laboració amb Estampa (col·lectiu artístic). El conjunt remet a un autocinema distòpic en què el cotxe atrotinat parla d’un somni de progrés frustrat pel caràcter insostenible d’una economia basada en combustibles fòssils.

Tabula Rasa és un projecte realitzat pels fotògrafs Mònica Roselló i Jordi Guillumet que tracta del record i la memòria, la instal·lació presenta una sèrie de imatges de llocs, objectes i accions que volen ser evocadores, convidant l’espectador a reconèixer-ho.

Exposar-se al Santa Mònica fins al 9 de gener

L’exposició “Exposar · No exposar-se · Exposar-se · No exposar” està curada pel dramaturg Ferran Utzet, la investigadora Marta Garcia i el propi Puig Punyet, i compta amb la participació de Roger Bernat, Jordi Guillumet i Mònica Roselló, Joana Moll, Mariona Moncunill, Antoni Muntadas, Roc Parés i Mario Santamaria. L’exposició es podrà veure al Santa Mònica fins al proper 9 de gener.