Eugènia Balcells, qui va ser pionera del videoart a Catalunya fa 50 anys i participarà en el Festival Llum BCN —que es farà entre el 5 i el 7 de novembre—, al desembre farà 78 anys.

Preguntada sobre si es considera una persona gran, argumenta que no perquè concep la vida d’una altra manera: “Crec que estem en una cultura que té en l’eix una equivocació” respecte a l’evolució vital de les persones, i “l’hem de canviar” perquè comporta “depressions, sentit de no valer res, a la gent gran no la respectem…”, enumera Balcells.

Balcells advoca per recuperar una visió més antiga, “la que tenien les tribus” i que opta per pensar en la vida com un creixement continu: “Anem evolucionant fins a la darrera respiració”

Sobre els seus principis professionals, ara fa mig segle, recorda que eren “poques dones, però era una època molt intensa”, i després d’haver fet cinema experimental, se’n va tornar a Nova York per fer vídeo.

Aquí ni se sabia la paraula vídeo, vaig demanar una beca al ministeri i em van dir: ‘Què vol dir que vas a fer un vídeo?

Dues obres de Balcells al festival Llum BCN

D’aquí a uns dies Balcells participarà en el festival Llum BCN amb dues obres: ‘Freqüències’, una dansa entre els elements per fer una metàfora de la vida i que es projectarà a la façana del Disseny Hub Barcelona; i a la Torre Glòries farà una peça visual titulada ‘De l’infrarroig a l’ultravioleta’, que és el “parèntesi que defineix la vida humana”, explica.

Balcells va rebre el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat 2010 i la Medalla al Mèrit en Belles Arts 2009, té una fundació al barri de Sant Gervasi – Galvany i pròximament en tindrà una de més gran al poble de Castellar de la Selva (Girona).