La saturació de la Mesa d’Emergència de Barcelona és el reflex de la crisi de l’habitatge que arrossega la ciutat. La mesa és l’ens que s’encarrega de valorar i adjudicar pisos de lloguer social als qui estan a punt de perdre la llar o bé han estat desnonats, i la manca d’habitatge públic fa que la feina s’acumuli: ja són més de 600 les famílies sense recursos o persones soles que esperen que se’ls assigni un pis.

Segons dades del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, el mes passat ─el setembre del 2021─ la llista d’espera es va enfilar, en concret, fins als 605 casos. Són persones que tenen dret a un pis social ─la Mesa els ha valorat positivament la sol·licitud─ però encara no hi ha cap habitatge disponible per a elles. De fet, pot trigar en arribar i sovint viuen durant mesos en pensions, apartaments turístics o pisos ocupats.

Sant Martí, el districte més tensionat i amb més espera

Si mirem les xifres de famílies que tenen l’expedient resolt i estan pendents ja d’accedir al pis per districtes, veiem que a Sant Martí és on hi ha més espera. De la llarga llista de 605 casos del mes de setembre, 126 s’han tramitat a través de l’Oficina d’Habitatge de Sant Martí. En segon lloc hi trobem Sants-Montjuïc, amb 121 famílies o persones soles en espera, i en tercer lloc, Nou Barris, amb 88 casos.

El podi dels tres primers districtes el segueixen, per aquest ordre, Ciutat Vella (84), Horta-Guinardó (64), l’Eixample (58), Sant Andreu (23), Gràcia (20), Sarrià – Sant Gervasi (13) i les Corts (8). Pel que fa a l’evolució de la llista d’espera des del 2021, no ha parat d’engreixar-se. Des que va començar l’any s’ha passat de 549 famílies pendents al gener, a les més de 600 del setembre; és a dir, ha crescut en 56 casos.

La pandèmia esclata amb rècord d’espera: gairebé 650 famílies

Les dades del Consorci consultades pel programa ‘bàsics’ de betevé mostren que al llarg dels tres últims anys, els casos en espera d’un habitatge s’han incrementat però sempre han voltat els 600. Per exemple, el setembre del 2020 n’eren 594 i del 2019, 581. Ara bé, el 2020 es va assolir un rècord: just en l’esclat de la pandèmia, el mes de març, la llista va tocar sostre i es va enfilar a les 646 famílies pendents d’entrar en un pis de lloguer social.

Família desnonament Carmel
La família del Hamid, al menjador del pis turístic on viuen després de ser desnonats