En plena temporada de premis i encara amb la ressaca dels Gaudí i els Goya, la cartellera de cinema es renova amb una colla de títols que, esperem, donin una mica d’oxigen a unes sales molt afectades per la pandèmia. Aquesta setmana tenim ofertes per a totes les sensibilitats. Comencem!

1. Nomadland


Chloé Zhao, 2020

La Fern és una dona de mitjana edat que, en plena crisi econòmica, es queda sense feina. Enmig d’aquesta situació precària, empaqueta les seves coses i se’n va a recórrer el país en una caravana, com una nòmada, com una desarrelada més expulsada de casa seva per la crueltat del capitalisme. ‘Nomadland’ és una de les grans favorites als premis Oscar d’enguany, amb sis nominacions incloent millor film, direcció, guió i actriu per a Francesc McDormand. Si us agraden les històries intimistes i amb càrrega social, aquesta és la vostra tria.

2. Godzilla vs. Kong


Adam Wingard, 2021

Ja fa set anys que la productora Warner Bros prepara un enfrontament monstruós. En aquest temps, s’han estrenat tres pel·lícules sobre dos dels monstres més famosos i més destralers del cinema: King Kong i Godzilla, i totes estaven encaminades en què el simi gegant i el llangardaix de la mida d’un gratacels acabessin topant. Ara, per fi, ‘Godzilla vs. Kong’ satisfà les expectatives del seu públic amb un film que indaga en el passat comú de les dues criatures i que es converteix en la gran proposta de “blockbuster” amb crispetes de la setmana.

3. Un efecto óptico


Juan Cavestany, 2020

Si fóssim en un país normal, l’estrena d’una pel·lícula del cineasta, dramaturg i traductor Juan Cavestany seria un esdeveniment. Potser penseu que ens passem d’entusiastes, però ‘Un efecto óptico’ és una altra mostra del talent d’aquest madrileny a mig camí entre Aki Kaurismaki i Luis García Berlanga. L’Alfredo i la Teresa són un matrimoni de Burgos que se’n va a Nova York a fer turisme. És clar que, un cop es veuen passejant per El Retiro, visitant el Prado o envoltant la Cibeles, comencen a pensar que hi ha alguna cosa que potser no funciona. Comèdia surrealista i angoixa existencial en l’estrena més interessant del cinema espanyol d’aquesta setmana.