Aquesta setmana s’han conegut les nominades als premis Oscar i, tot i que alguns dels films seleccionats estan en pàgines com Netflix o Prime Video, n’hi ha d’altres que aniran arribant amb comptagotes a les sales de cinema. Entre això i els primers “blockbusters” que es comencen a estrenar, la cartellera s’està renovant amb propostes per a tothom. Comencem!

‘El agente topo’

Maite Alberdi, 2020

El Sergio és un home de 83 anys amb una feina ben curiosa: fer d’espia en una residència d’avis. El problema és que no és un professional, sinó un simple aficionat contractat per un detectiu per vigilar si en el centre es maltracta als residents. Amb aquest punt de partida en podria sortir una bona comèdia bufa però, atenció, això no és un treball de ficció, sinó un documental. La xilena ‘El agente topo’ ha estat una de les grans sensacions del cinema llatinoamericà del 2020, per la seva mescla de comèdia i tendresa, i ha aconseguit rebre una nominació a l’Oscar en la categoria de millor documental. Sense cap mena de dubte, és l’estrena de la setmana.

‘Inmune’

Adam Mason, 2020

Som a l’any 2024, el coronavirus ha mutat en una variant tan mortal que extermina al 50 % dels que el contrauen, i això ha portat als governs a decretat un confinament encara més estricte. Enmig d’aquesta situació, el Nico és un repartidor immune a la malaltia que només vol anar a casa de la seva parella. Tot i això, en aquest escenari tan terrorífic, el trajecte fins a la casa de la noia qui estima es convertirà en un malson terrible. Estomacada per la crítica i considerada de mal gust, ‘Inmune’ es podria guanyar un lloc al diccionari com a definició de la paraula “oportunista”.

‘Los traductores’

Régis Roinsard, 2019

Un editor de best-sellers està decidit que la seva novel·la no es filtri a la xarxa. Per aconseguir-ho, reuneix als traductors del llibre i els tanca en un búnquer perquè facin la seva feina. Tot i això, les primeres pàgines del material surten a la llum, i això desperta els dubtes, les sospites, les acusacions i la psicosi entre l’editor i els seus treballadors. La francesa ‘Los traductores’ és un thriller claustrofòbic que ajunta al francès Lambert Wilson amb una colla d’intèrprets d’altres països, entre els quals destaquen la ucraïnesa Olga Kurylenko, l’espanyol Eduardo Noriega o l’italià Riccardo Scamarcio.

La Gomera

Corneliu Porumbiu, 2019

En Cristi és un policia romanès que també treballa a sou per la màfia. Un dia, agafa un avió i viatja fins a l’illa canària de La Gomera per aprendre el tradicionar “silbo canario”. Ara bé. el Cristi no ho fa per interès antropològic, sinó perquè es vol comunicar amb un mafiós empresonat, i aquest tradicional xiulet illenc el pot ajudar a fer-ho sense que s’assabenti la policia. Amb aquest punt de partida, el cineasta Corneliu Porumboi presenta un treball a mig camí de la comèdia i el gènere negre i amb Agustí Villaronga fent un paper secundari. Una mostra del talent d’un dels cineastes més importants de l’Europa de l’Est.