La lluita del feminisme per la igualtat de drets ve de lluny, però a dia d’avui encara no ha assolit la seva fita. És per això que la periodista Natza Farré ha omplert el Palau Robert de motius i arguments que justifiquen la necessitat del moviment. “Feminista havies de ser” és un recorregut didàctic i divulgatiu per alguns dels masclismes encara presents a la societat que al llarg de l’exposició es van documentant amb dades.

La bretxa salarial és d’un 23 % actualment a Catalunya, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere. Les dones assumeixen el 67 % de les tasques domèstiques i familiars i només ocupen un 35,4 % dels càrrecs de direcció en l’àmbit laboral. Són algunes de les moltes xifres que, segons Farré, il·lustren una desigualtat de gènere sistemàtica que deriva en violència estructural contra les dones.

Objectiu: crear consciències feministes

L’exposició s’ha dissenyat en un format visual i atractiu que busca impactar i arribar al gran públic, de fet en el seu primer mes va aconseguir més de 20.000 visitants. Amb una estètica propera a la publicitat televisiva, la mostra utilitza objectes quotidians per il·lustrar masclismes igual de quotidians: “Que tens la regla?”, “Se’t passarà l’arròs”, “Ajudo molt a casa”. Frases com aquestes poden sonar superades després de tants anys d’evolució dels moviments feministes en què la interseccionalitat ha posat sobre la taula altres opressions lligades al gènere com les derivades de la raça o la classe social. Però segons la comissària, és justament la vigència d’aquests masclismes perennes la que l’ha portada a exposar-los en llums de neó per tal de seguir creant “noves consciències feministes”.

Estem a un nivell molt primari, encara hi ha molta gent que se sorprèn massa, per tant encara hem de generar aquesta base per poder fer més passes endavant”
Natza Farré

‘L’esperança és una acció radical’

El recorregut que proposa l’autora de ‘Curs de feminisme per a microones’ (2016, Ara Llibres) va interpel·lant el públic amb instal·lacions que conviden a la interacció, com la que ocupa tota una paret amb el mot “feminazi”. Els visitants poden endur-se a casa un dels milers de fulletons que formen aquesta paraula a mode de collage, en els quals es donen arguments per respondre comentaris masclistes. El públic també està cridat a aportar les seves pròpies experiències de violència o discriminació per tal que formin part de la mostra. En un espai per a l’esperança, l’exposició recull fites feministes com les manifestacions massives del 8M, el #metoo o la protesta de les cambreres de pis (“kellys”) que per Farré reforcen la seva idea que el feminisme pot salvar el món:

La revolució feminista és l’única que pot evitar que cada cop siguem més infeliços i que la vida sigui més injusta, és l’única revolució que no s’ha fet, és la que queda per fer i és la que ens salvarà”.

‘Feminista havies de ser’ es pot visitar al Palau Robert fins al 8 de desembre amb reserva prèvia.

Properes activitats en línia

Dimecres 18 de novembre, a les 19 h

“CURAR ÉS CURRAR!” és una acte de xerrada en ronda que vol reflexionar sobre les feines que fan les dones, remunerades i no remunerades, donant centralitat als treballs de cures, un àmbit altament feminitzat i precaritzat. Està prevista la participació de Lourses Benería Farré, Lissette Fernandez (Sindillar), Dolors Rodriguez Martin, Sandra Ezquerra Samper, Macarena Trujillo Cristoffanini, Montserrat Puig Llobet, Júlia Serrasolsas, Sara Moreno Colom, Silvia Carrillo, Clara Romero Bateman (Mujeres Pa’lante) i Elisabet Almeda Samaranch. Per la seva banda, Tina Fina (Núria Inés) relatografiarà en directe les intervencions amb música a càrrec de DJ Bzzzbip (Antònia Folguera). L’activitat es farà sense públic i es podrà seguir a través del canal del youtube del Palau Robert.

Dimecres 25 de novembre, a les 16 h,

“ViolèncieS MasclisteS” és un acte de xerrada en ronda que vol oferir una mirada fractal a les diferents respostes que els feminismes donen a les violències masclistes que es manifesten amb més o menys visibilitat en la societat. Coincidint amb el 25-N, Dia Internacional de les Violències Masclista, està prevista la participació de Núria GüellCarla VallPaqui Perona (Veus gitanes), Eva Cruells (Donestech), Barbara BigliaMon Joan (Les Perifèriques) i Beatriu Masià. L’activitat es farà sense públic i es podrà seguir a través del canal del youtube del Palau Robert.