La poètica i la retòrica que sovint s’utilitza a l’hora de parlar del vi poden fer que un principiant en l’art del tast senti certs complexos a l’hora d’experimentar i expressar la seva opinió. En el seu últim llibre, ‘#DiVinament’, en català a Larousse, (‘#ConVinoConTodo’, en castellà a Oberon), Meritxell Falgueras vol superar totes aquestes barreres i convida el lector a aprendre’n de zero i amb els cinc sentits ben desperts.

La sommelier i comunicadora és la cinquena generació familiar del celler de Gelida, que enguany celebra el seu 125è aniversari al barri de Sants. Amb tot aquest llegat a l’esquena, la barcelonina ha creat un manual de més de 200 pàgines que va des del bressol del vi, és a dir, la vinya, fins a la copa. Per acostar la viticultura al segle XXI, l’obra presenta la informació de forma visual i divulgativa amb una aposta per combinar la teoria amb reptes i exercicis pràctics que el lector pot realitzar de forma individual o en grup.

#Vins amb sentit

El llibre també trenca amb tòpics com el que relaciona el vi blanc sempre amb el peix i aporta consells per no fer el ridícul en un tast de vins en què, per exemple, no hem de portar mai perfum, per no interferir amb l’experiència olfactiva. De fet, l’olfacte és, segons Falgueras, el sentit que més pes té a l’hora de provar un vi, ja que l’ésser humà té la capacitat de distingir més de 10.000 aromes diferents. El tacte, el gust, la vista i l’oïda completen aquest quintet sensorial al qual encara s’hi afegeix un sisè sentit, el de la intuïció. De fet, l’autora convida el lector a refiar-se dels seus propis instints i seguir el seu gust personal a l’hora de triar.

Tu creus que no hi entens, de vins, però sí que saps quins vins t’agraden i quins no, i jo t’ajudaré que expressis el per què.”

El vi de Barcelona

Per posar en pràctica els seus consells sobre el vi, Meritxell Falgueras ens ha portat a fer un tast entre vinyes autòctones. Tot i que Barcelona no disposa de denominació d’origen pròpia, sí que hi ha un vi que es produeix a la ciutat. Es tracta del Vinyes de Barcelona, un vi negre que es produeix a Can Calopa de Dalt, a la cara nord de Collserola. El celler està ubicat a 300 metres per sobre del nivell del mar en una masia rehabilitada del segle XVI, gestionada per la cooperativa L’Olivera, que hi desenvolupa alhora un projecte d’inserció social. Falgueras va fer un tast d’aquest vi de DO Catalunya a base de garnatxa i sirà:

Es nota aquesta pissarra, aquest clima de muntanya, amb aquest contrast tèrmic dia i nit, és molt sedós en boca, té un taní molt sedós, molt integrat, molt madur. M’agrada.”