Sakapatú, quartet format per a músics nascuts a Perú, Xile i l’Argentina, és el guanyador de la 21a edició del Concurs de Música Acústica, un certamen que organitza l’Espai Jove Garcilaso de la Sagrera. Sakapatú és una formació musical nascuda el 2004 que es caracteritza per utilitzar instruments ancestrals i per interpretar temes tradicionals de la música llatinoamericana, en especial del folklore andí i afroperuà.

Instruments ancestrals i folklore llatinoamericà

Sakapatú combina ritmes llatinoamericans amb harmonies modernes. Utilitza instruments mil·lenaris de vent fets amb canya, com les quenes o les flautes de Pa. També instruments de percussió com el calaix peruà o el bombo legüero, que prové del nord d’argentina. I instruments de corda tradicionals com el charango, el tiple colombià o el quatre veneçolà, entre d’altres. Gadafi Núñez, un dels membres del grup Sakapatú explica il·lusionat com han rebut el premi: “Ens fa molta il·lusió haver guanyat. Era un repte perquè hi havia més de 30 participants, però ho hem aconseguit. I n’estem contents i orgullosos. La gent que ens segueix des de fa 14 anys ens ha estat felicitant per les xarxes socials des de llavors”.

El primer premi del jurat del Concurs de Música Acústica està dotat amb 1.050 euros. Núñez té clar a què destinaran el premi: “Aprofitarem l’oportunitat per gravar el quart disc. Gravarem el temes nous en àudio però també en vídeo”. Fins ara Sakapatú tenia tres discos. El primer dirigit al públic familiar el van gravar el 2004 amb el títol: ‘Sakapatú: Un viaje por la música andina’. El segon disc és diu ‘Corazón en Carnaval’ i el tercer és un treball en col·laboració amb la cantautora empordanesa Rusó Sala. Es tracta d’un homenatge a Víctor Jara i Violeta Parra.

Un concurs de llarga trajectòria

El Concurs de Música Acústica organitzat per l’Espai Jove Garcilaso ha arribat aquest any a la 21a edició. Es tracta d’un dels certamens d’aquest tipus amb més tradició a la ciutat. En l’edició d’enguany es van presentar una vuitantena de formacions i se’n van escollir una trentena per participar en la fase de concurs acústic. A més de Sakapatú, els grups que van arribar a la final del l’1 de desembre passat van ser: Cleanstrings, Irene & François, Ayura Fritz and the Cat i Andreu Martínez.

Sakapatú va guanyar el primer premi dotat amb 1.050 euros. El segon premi de 450 euros va recaure en Ayora, el tercer premi de 250 euros va ser per Cleanstrings. El Concurs de Música Acústica també inclou un premi de suport a la creació per a Andreu Martínez i Fritz and the Cat de 250 € en concepte de concert al Centre Cívic la Barraca i un premi de l’organització per a Irene & François de 150 €. L’Acústica també ofereix un premi del públic. Aquest any l’ha guanyat el grup Cleanstrings i consta de 20 hores de gravació d’estudi per gentilesa de Cap Record.