L’escriptora Maria Barbal ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que se suma al Premi Josep Pla que ha guanyat per la seva novel·la ‘Tàndem’.

Un ‘Tàndem’ de premis al 2021

L’Elena i l’Armand comencen una relació sentimental passada la seixantena. En un moment en què encaren un final d’etapa, s’ofereixen una segona oportunitat l’un a l’altre, un amor que funcioni no com a final sinó com a nou començament, com a possibilitat de viure més enllà de les fronteres que s’han imposat a les seves vides.

Jo crec que els anys si porten alguna cosa bona és aquesta: la possibilitat que tot sigui més relatiu, que els fets que ens afecten no ens afectin tant o que ens adonem que tenim una perspectiva al nostre davant no gaire llarga i que, per tant, ens hem d’espavilar una mica per si volem gaudir de la vida amb les coses més simples, per l’altra banda, i també, per què no, amb les coses que ens omplen més com és l’estimació o l’amor.

Maria Barbal

Amb ‘Tàndem’, Maria Barbal parla d’enamorar-se a la vellesa, i ho fa amb optimisme i amb voluntat de reivindicar una edat en què conjugues l’experiència amb les ganes de seguir vivint. Tot i això, la història que ens relata també pot ressonar als més joves, als que busquen segones oportunitats i amors que els facin créixer, i més en un temps com l’actual, en què la campanya de vacunació ens està ajudant a obrir-nos de nou als altres.

L’èxit de ‘Tàndem’ entre tots els públics és ben evident i queda certificat per les set edicions que ja té en menys de sis mesos, que s’afegeixen al Premi Josep Pla, que va guanyar a principis d’any, i que són el millor acompanyament per un altre guardó amb què Maria Barbal ha estat distingida aquest 2021: el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

El 10 de juny, Maria Barbal va rebre el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’Espai Cultural la Lira de Tremp. El premi rubrica una carrera de gairebé 40 anys com a escriptora, en què ha visibilitzat el paisatge del Pallars i ha reflexionat sobre les llums i ombres de la Barcelona actual.

El pont aeri de Maria Barbal

L’escriptora Maria Barbal ha interpretat la realitat a través de la ficció i ha fet de l’escriptura un pont aeri entre Barcelona i el Pallars. Nascuda a Tremp el 1949, va estudiar Filologia Hispànica en una classe gairebé sense dones i es va llançar a l’aventura d’escriure després d’anys de fer de professora.

“No sé si seria escriptora si no hagués escrit ‘Pedra de tartera’. Directament ho dic així perquè és aquesta història que m’empeny a escriure i, quan l’he acabada i és començada a llegir, és quan jo agafo consciència que tinc capacitat d’explicar històries escrivint. Llavors decideixo un “sí” com hauria pogut dir “bé, ja he explicat aquesta història, que és el que m’interessava, i ho deixo córrer”. Ho veig perfectament versamblant que passés.”

Maria Barbal

Amb ‘Pedra de tartera’, la seva primera novel·la, es va convertir en un dels noms més prometedors de les lletres catalanes, una promesa que va confirmar en llibres posteriors com ‘La mort de Teresa’, ‘País íntim’, ‘Emma’ o ‘En la pell de l’altre’. Ara, després d’endur-se guardons com el Serra d’Or o la Creu de Sant Jordi, la Maria ha rebut el 2021 amb un ‘Tàndem’ de reconeixements tan prestigiosos com el Josep Pla o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i per això avui la rebem a l”Àrtic’, on pensem que el millor premi és tenir-la amb nosaltres.

Maria Barbal