La gala del premi Nadal 2021, el més veterà dels premis literaris que es lliuren a l’estat espanyol, no ha estat com les anteriors a causa de la pandèmia del coronavirus. En un acte només per a periodistes i sense convidats s’han lliurat a l’Hotel Palace el premi Nadal de novel·la en castellà i el premi Josep Pla de prosa en català.

La guanyadora del premi Nadal, que convoca l’Editorial Destino des de l’any 1945 i està dotat amb 18.000 euros, ha estat Najat El Hachmi amb la novel·la ‘El lunes nos querrán‘. És el primer cop que El Hachmi escriu en castellà, per bé que ho va fer en paral·lel a una versió catalana de la novel·la. “Sóc trilingüe des dels 8 anys”, ha afirmat l’autora, que té l’amazic com a llengua materna.

‘El lunes nos querrán’

Dues joves de família musulmana, residents en la perifèria d’una ciutat indeterminada, protagonitzen ‘El lunes nos querrán’. Les uneix una forta amistat perquè ambdues ho tenen tot en contra per realitzar-se com a persones: el sexe, la procedència i la classe social.

Ambdues estan sotmeses a un fort control per part de llur, entorn, molt conservador en el cas d’una d’elles. El Hacmi ha explicat que ‘ha conegut moltes persones així en molts barris perifèrics mal engiponats urbanísticament on van a parar els nouvinguts. “Em sembla necessari que aquest tipus de gent sigui representada literàriament”.

“Em sembla necessari representar literàriament dones com les protagonistes ”

Najat El Hamchi

Maria Barbal, guanyadora del Josep Pla

La 53a edició del Premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros, ha distingit l’escriptora Maria Barbal per l’obra ‘Tàndem’. L’obra comparteix amb la mereixedora del Nadal el fet que els protagonistes vulguin gaudir de llibertat.

Barbal, coneguda per novel·les ambientades en el món rural pirenaic (la més llegida, “Pedra de tartera”), ha fet protagonistes de ‘Tàndem’ a un home i una dona que quan es retroben descobreixen que han estat molt de temps esclaus de les rutines.”Quan es retroben se n’adonen que encara és possible cercar la llibertat i viure una vida plena”, ha comentat Barbal.

Ambdues obres es publicaran al mes de febrer. El dia 10 Destino ho farà amb ‘Los lunes nos querrán’ i Edicions 62 amb la versió catalana, ‘Dilluns ens estimaran’. La guanyadora del Pla sortirà al carrer el 3 de febrer de la mà de Destino, que la publicarà també en castellà dues setmanes més tard.