La Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, FIRE!!, organitzada pel Casal Lambda, tindrà lloc del 10 al 20 de setembre a través de la plataforma Filmin. La mostra oferirà al seu públic una àmplia selecció de pel·lícules d’estrena a Barcelona, comparable en volum a l’edició presencial que, malauradament, no s’ha pogut celebrar aquest mes de juny a causa de les conseqüències de la pandèmia de la covid-19. Aquesta selecció d’estrenes es completarà amb un homenatge al director argentí Marco Berger i una petita retrospectiva per reviure alguns dels millors títols que han passat pel festival. Els organitzadors reconeixen que han estat decidint diferents possibilitats com traslladar el festival a finals de la tardor però, finalment, davant de la incertesa, han optat per fer el festival durant el mes de setembre a Filmin, la plataforma que han escollit la majoria de festivals de cinema.

La programació del FIRE!! 2020

Les properes setmanes es presentarà a través de la pàgina web de la mostra, així com a les xarxes socials, tota la programació d’aquesta edició extraordinària, així com les diferents ofertes d’entrades disponibles. Pel que fa a l’àmbit de la indústria cinematogràfica, el públic podrà assistir a una trobada en línia entre diversos professionals, sobre producció, distribució i exhibició de cinema LGBT. Podrà gaudir també de diverses trobades amb alguns dels autors de les pel·lícules programades, al voltant del procés creatiu de les mateixes. Al juny del 2021, la mostra FIRE!! tornarà a ser presencial, a l’Institut Francès de Barcelona, i ho farà per celebrar a més i com cal un aniversari molt especial: els 25 anys del primer festival LGBTI del nostre país.

De moment, el festival FIRE! ha avançat quatre de les principals pel·lícules que formen part de l’edició d’aquest any. A més, es farà un homenatge a Marco Berger amb l’estrena de la seva darrera pel·lícula, ‘El Cazador’ que estarà acompanyada de dos dels seus millors films, ‘Taekwoondo’ i ‘Un Rubio’.

‘Welcome to Chechnya’

David France, 2020

Aquest documental que ha guanyat el premi al millor documental a Sundance, segueix els passos d’un grup d’activistes, que lluiten per fer front a l’actual persecució anti-LGTBI a la república russa de Txetxènia. Des del 2017, el líder tirànic de la república, Ramzan Kaydrov, ha iniciat una operació per ‘netejar la sang’ dels txetxens LGTBI, supervisant una campanya governamental amb l’objectiu de detenir-los, torturar-los i executar-los.

‘Lingua Franca’

Isabel Sandoval, 2019

Olívia, una dona transsexual filipina indocumentada i molt preocupada per una possible deportació, treballa com a cuidadora de l’Olga, una àvia jueva russa, a Brooklyn. Quan l’Olívia es queda sense opcions per obtenir els papers als Estats Units comença una relació romàntica amb l’Àlex, nét de l’Olga, a la recerca d’una targeta verda basada en el matrimoni.

‘Rialto’

Peter Mackie Burns, 2019

Rialto tracta del retrat íntim d’una crisi masculina. A l’edat de quaranta anys, Colm, està casat amb la Claire i té una vida còmoda. Però tot canvia quan mor el seu pare i l’acomiaden de la seva feina. Colm es refugia en l’alcohol i incapaç de confiar amb la Claire, se sent atret pel Jay, un jove de dinou anys que es dedica a la prostitució, i amb qui un consol que ningú més li pot donar.

‘Los fuertes’

Omar Zúñiga Hidalgo, 2019

El Lucas viatge per visitar a la seva germana, a un poble remot del sud de Xile, abans de viatjar al Canadà amb una beca. Fuig del rebuig dels seus pares a la seva condició sexual. Allà, coneix a l’Antonio, contramestre d’un vaixell de pesca local. Quan una intensa passió sorgeix entre tots dos, la seva força, independència i maduresa es tornen inamovibles davant la marea. Una història de gran tendresa entre homes forts, de diferent formació i cultura.

FIRE!!: La Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona

La mostra FIRE!! és el primer festival de cinema de temàtica LGBT creat a Espanya el 1995 pel Casal Lambda de Barcelona. Aborda la diversitat afectiva en el sentit més ampli a través d’una selecció acurada de llargmetratges, documentals i curtmetratges. Cinema de qualitat, pel·lícules d’autor i l’enfocament educatiu són els seus principals trets d’identitat. Organitzada habitualment de manera presencial durant dues setmanes, a principis del mes de juny, un ampli ventall de públic està convidat a gaudir d’aquest referent cultural de Barcelona, amb històries i testimonis de persones lliures, creadors que trenquen barreres i lluitadors pels drets humans que ajuden amb l’amor a construir un món més just i més lliure.