Aquesta primavera s’estan produint canvis i notícies en matèria cultural que afectaran el futur de la nostra ciutat, en comentem els més rellevants amb els periodistes Laura Serra i Esteve Plantada.

Tot el contingut d’art a l’Àrtic

L’Hermitage

Ha estat la gran polèmica de les últimes setmanes. El Consell d’Administració del Port de Barcelona va aprovar la concessió administrativa perquè pugui tirar endavant el projecte de l’Hermitage a la nova bocana. Tot i això, la negativa de l’Ajuntament ha deixat sense efectes aquest acord denegant el conveni entre Ajuntament i Port, tràmit imprescindible perquè l’Hermitage tirés endavant. Els dubtes sobre la viabilitat econòmica, la seguretat, la mobilitat o el projecte museístic han acabat per tombar el projecte inicial de l’Hermitage.

Pacte per la cultura

El 4 de juny, l’Ajuntament de Barcelona va presentar el Pacte per la cultura de Barcelona, un acord que uneix govern i tots els grups de l’oposició al voltant d’una sèrie d’estratègies culturals per al futur. Encara no hi calendari, però s’apunten les 10 propostes següents:

  • Repensar arquitectura dels grans equipaments de la ciutat (sistemes de govern, finançament, mida, possibles aliances, etc.).
  • El finançament de la cultura a la ciutat. Anàlisi dels recursos disponibles i possibles aliances per establir tant institucionalment com des del punt de vista de la col·laboració publicoprivada.
  • Gènere i cultura a la ciutat. Interseccions i cultura.
  • Interculturalitat. Les cultures de la ciutat i el seu reconeixement.
  • La ciutat i la seva capitalitat cultural i científica. Anàlisi de vincles i possibles polítiques per desenvolupar.
  • Per una política de patrimoni específica.
  • Present i futur de les indústries culturals de la ciutat.
  • Art, cultura i ciència. Programa d’actuacions.
  • Sistema educatiu i cultura. Prioritats i programa per desenvolupar.
  • Internacionalització cultural de la ciutat. Aliances i estratègies.

Nova consellera de Cultura

Natàlia Garriga (Sant Cugat, 1969) és la nova consellera de Cultura. Ha estat directora de Serveis de Vicepresidència de la Generalitat, àrea liderada fins fa poc pel propi Pere Aragonès; i, a més, continua sent secretària nacional de Política Cultural i Educació dins la direcció d’Esquerra Republicana. Al 2007, va ser la gerent de l’Institut Català de les Empreses Culturals, càrrec que va ostentar fins al 2016.

Natàlia Garriga substitueix Àngels Ponsa i és la setena consellera de Cultura en els últims sis anys. Per endavant, té el gran repte d’aconseguir arribar al final de la legislatura amb un 2 % del pressupost dedicat a cultura (ara mateix no arriba a l’1 %).