1

Sonia Carrasco

La crisi climàtica ha estat epicentre creatiu per la darrera col·lecció de Sonia Carrasco. La dissenyadora va guanyar la darrera edició del Premi Nacional al Disseny Emergent de la Generalitat i sempre ha mostrat un compromís mediambiental amb els materials que utilitza per confeccionar, ecològics, sostenibles, però en aquesta ocasió ho porta una mica més enllà fent aquesta crítica directa a la indústria de la moda pel desastre del Mar d’Aral.

2

Miriam Ponsa

La roba de Miriam Ponsa és 100 % d’origen i producció catalanes, aquest any no ha participat en el 080 però ha organitzat una desfilada a l’Antiga Fàbrica Damm. Amb aquesta nova col·lecció de tons terrosos i camel inspirada en el Mar d’Aral ha fet desfilar una vintena de dones d’entre 19 i 73 anys, de tota classe i condició i no professionals. Aquí veiem imatges dels preparatius pels accessoris de les models, és a dir, proves de vestuari.

3

Txell Miras

Un altre dels grans temes d’inspiració és la ciència, el que m’agrada anomenar plus ultra, anar més enllà dels nostres límits humans, ja sigui explorant noves capacitats amb la tecnologia o explorant nous mons. Un exemple, Txell Miras, que ha proposat una desfilada molt vinculada a la darrera que va fer, anomenada PostHuman i centrada en aquell desig humà de ser més tot ―longeu, poderós, sa…― amb l’ajuda de la tecnologia. Txell Miras fa 16 anys que té marca pròpia i té botiga al carrer de València, 229, i al 080 presenta una segona part que és com la contra: PostRobot, els robots que es voldran humanitzar. Aquí veiem en primícia el vídeo que acompanyarà les models i que ha estat fet per la videoartista Alba G Corral.

4

eikō ai

La firma eikō ai s’ha inspirat en el cosmos, també amb tot el sentit: ens estem carregant el planeta, tot fa fàstics, fugim cap a dimensions més sublims, fixem-nos amb el més essencial, els quarks, i tornem a començar, com proposa eikō ai, firma darrere la qual hi ha Glòria Lladó, formada a la Central Saint Martins de Londres i ara treballant a Barcelona i confeccionant 100% a Catalunya.

5

Eñaut

La marca masculina Eñaut també proposa un viatge al cosmos en la nova col·lecció que presenta al 080. La nau s’enlairarà dimecres al migdia des del Recinte Modernista de Sant Pau per buscar nous mons.

6

Accidental Cutting

La dissenyadora d’Accidental Cutting, Eva Iszoro, també és arquitecta i ha desenvolupat una tècnica de patronatge creatiu personal, única i patentada que es basa en la combinació aleatòria, gairebé casual, de formes geomètriques que creen volums sorprenents.

7

Esaú Yori

Esaú Yori és un creador peruà d’origen asiàtic i la seva nova col·lecció s’anomena “Uninvited”, amb noves formes d’entendre els gèneres més enllà del binarisme home-dona. Li és igual si sou homes, dones o res de l’anterior, a ell li interessa la gent inadaptada, la que està al marge, la creativa, i en aquestes diferències centra la nova desfilada.

8

Lera Mambda

Les fotografies de Martin Parr han inspirat Lera Mamba, una firma molt jove de l’arbucienca Marta Pujol que confecciona només a demanda i amb teles sobrants d’estocs. És la base de l’economia circular, reaprofitar i no generar deixalles. Per això com veus tots els models estan fets amb glasseta, aquesta tela de cotó color cru que és la més barata, perquè només són la mostra. Si t’agrada alguna peça te la fan a mida amb la tela que tu triïs de les que ofereix Lera Mamba i per ordinador t’ensenyen com quedaria. Si t’agrada, te la fan.

9

Lola Casademunt

Per alguna raó tres marques han girat la vista als anys 70 aquesta temporada: en concret a la mítica discoteca que hi havia a Nova York, Studio 54, torna a través de la seva col·lecció, la marca Menchén Tomás, mentre que Naulover se’n va al Milà de la mateixa dècada, els 70, i Lola Casademunt una mica més a prop, al París burgés dels 70. Ha convertit la desfilada en una celebració del glamur, sofisticació i xic parisenc, també normal pels temps que corren: com més angoixa i manca de confiança en el que ens envolta, més tendim a refugiar-nos en aquelles èpoques passades i idealitzades que associem a la llibertat, el confort, la bellesa.