Les amanides de llegums, d’arròs o de peix, com tonyina i barat, o les cremes com el gaspatxo i la vichyssoise són alguns dels plats estrella per incloure dins la carmanyola i fer front a la calor de l’estiu. Els plats freds ens ajuden a refrescar-nos i també a menjar de manera saludable.

Què ha de contenir un bon pícnic?

Per tal que la nostra carmanyola sigui saludable i equilibrada, ha de contenir diferents tipus d’aliments.

  • Vegetals: enciam, tomàquet, pastanaga…
  • Hidrats de carboni: llegums, pasta, arròs…
  • Proteïna: carn, peix, ous…

Malgrat tot, en època d’estiu els productes proteics són més complicats. La carn i el peix cru, així com els ous, són productes que s’han de coure i amb la calor del sol hi ha més probabilitat que es facin malbé. Per evitar intoxicacions, doncs, sempre serà millor endur-se un entrepà fred a la platja, per exemple de tonyina amb escalivada o d’alvocat, abans que recórrer al clàssic entrepà de truita.

I el menjar, com s’ha de conservar?

En primer lloc, la qualitat de la carmanyola ha de ser bona. Sempre és millor utilitzar les que són de vidre o bé metàl·liques, però si optem pel clàssic tàper de plàstic hem d’assegurar-nos que compleixi amb el reglament. Mantenir en bon estat la nevera portàtil també és fonamental a l’hora de conservar correctament els aliments: ha d’estar neta, contenir gels i, si pot ser, l’hem de mantenir sota de l’ombra. Tenir cura d’aquests factors farà que el menjar de les carmanyoles es conservi correctament, ja que qualsevol producte sotmès a altes temperatures s’acabaria fent malbé.

La fruita, la millor opció per acabar

Per acabar l’àpat, la fruita continua sent l’alternativa més fàcil i, al mateix temps, més saludable. Es tracta d’un producte amb una gran quantitat d’aigua i que serà clau per hidratar-nos en èpoques caloroses. El iogurt també és una bona opció, tant sol com barrejat amb trossos de fruita. Per als que els agrada experimentar, atrevir-se a fer gelats casolans a base de iogurt o llet també serà una bona manera d’acabar la carmanyola de la manera més refrescant.