Christian Marclay va aconseguir ressò mediàtic gràcies a la seva peça més icònica, ‘The clock’. Va guanyar el Lleó d’Or a la Biennal de Venècia i és una peça que cada any es representa algun punt del planeta. Però el MACBA ha decidit anar un pas més enllà i descobrir la figura d’un artista amb una llarga trajectòria. No podrem veure ‘The clock’, però sí un bon conjunt de ‘Compositions’. L’exposició examina l’obra de Marclay a través de la seva dedicació a la composició, entesa com a un ordenament de sons en el temps i l’espai, però també com a composició visual.

‘Investigations’

Christian Marclay va presentar a la capella del MACBA una de les seves obres més recents, ‘Investigations’ (2018).

Una peça que reflecteix l’interès de l’artista per la fotografia i l’ús no tradicional dels instruments de música clàssica. Aquesta partitura aplega una col·lecció de cent imatges, trobades i retallades, de mans tocant el piano. La idea és que sigui interpretada per un ampli conjunt de pianistes, a qui es demana que desxifrin el so que correspon al moment en què es va fer la fotografia i que transcriguin en notació musical el resultat de la investigació. Al MACBA van interpretar ‘Investigations’ Steve Beresford, Lluïsa Espigolé, Augustí Fernández, Elena Font, Haize Lizarazu, Jordi López, Jordina Millà, Kayla Portugal, Philip Thomas i Carles Viarnès.

 

‘Compositions’

La música de Christian Marclay es veu, no s’escolta.

L’artista fa instal·lacions, quadres i escultures en què el so, la música hi són molts presents, però tot està en silenci. L’artista treballa amb portades de discos, onomatopeies, boques, partitures que ens traslladen a un univers sonor però el silenci és la nota dominant, i és que per a Marclay el silenci també és música.

 

Activitat Chalkboard

Barbara Held, flautista i compositora, ha creat un cos molt personal de repertori nou per a flauta d’artistes com Alvin Lucier, Carles Santos i Joan Brossa, i va ser flautista amb el grup Bowery Ensemble de Nova York, amb vincles estrets amb Cage i Feldman. Barbara Held serà l’encarregada de posar música a la partitura de Chalkboard.

MACBA / 18 de setembre / 19 hores