Podria ser com la lluita entre David i Goliat: defensores i denfesors que s’enfronten a poderosos interessos econòmics amb l’objectiu de protegir els rius, boscos i muntanyes que sostenen el cicle de la vida per la seves comunitats, però a diferència de la història entre David i Goliat, aquí David acostuma a perdre, és a dir, l’assassinen, i no són homes, hi ha moltes dones líders que s’enfronten als poders econòmics. Gervasio Sánchez i l’associació feminista Entrepobles donen veu a 40 defensores i defensors de drets humans i del medi ambient a Hondures i Guatemala amb la publicació d’un llibre i una exposició a l’Arts Santa Mònica, “Activistes per la vida”.

Històries d’activistes de drets humans, defensores i defensors de la terra, ambientalistes que estan en el punt de mira dels paramilitars pateixen unes amenaces de mort tan greus que en qualsevol moment els poden matar

“Activistes per la vida”

A través de fotografies de Gervasio Sánchez, textos i videoentrevistes, “Activistes per la vida” explica la història d’homes i dones que viuen amenaçats de mort per la defensa que fan del seu territori i la seva naturalesa. La seva lluita entra en conflicte amb els interessos de grans empreses o grups transnacionals que operen amb impunitat per a l’extracció dels recursos naturals i les matèries primeres —sobretot de mineria, hidroelèctriques i de monocultius— a Hondures i Guatemala. Guatemala és un país que depèn de l’extractivisme i té una legislació nacional que afavoreix les inversions privades. En els últims quatre anys, s’han registrat 1.641 agressions en contra de persones defensores dels drets humans; un 61 % va afectar les defensores del territori. Hondures, el tercer país més desigual del món, també té lleis fetes a mida perquè les empreses transnacionals extractivistes puguin desenvolupar el país. Des del 2009 s’han aprovat 384 projectes. El 2017 es van registrar 389 feminicidis i des del 2010 han mort més de 120 activistes ambientals. Gervasio Sánchez ha realitzat aquest projecte al llarg de quatre mesos a Hondures i Guatemala per detectat la persecució que pateixen les defensores i defensors:

Són persones amenaçades de mort, i les poden matar en qualsevol moment. Tenen una vigilància permanent, és a dir, que si algú decideix donar l’ordre de prémer el gallet poden morir amb facilitat.

Entrepobles

Entrepobles és una associació de solidaritat internacional independent, feminista i amb base social activista que va néixer el 1988 dels comitès de solidaritat amb l’Amèrica Llatina. A través de la cooperació solidària, l’educació per a la justícia global i la incidència política, Entrepobles coopera amb els moviments feministes i ecologistes i amb les comunitats camperoles i indígenes en la lluita pels drets humans. En el cas d'”Activistes per la vida”, la diferència principal entre els defensors i defensores de drets humans, és que les dones, a més, pateixen la violència patriarcal ja sigui dintre de les seves comunitat o organitzacions, o les agressions que pateixen en l’àmbit sexual o el feminicidi.