Aquest dimecres ha començat una nova època en la història dels videojocs. Amb el llançament de la Xbox Series X i la Xbox Series S, comença la novena generació de consoles, a la qual ben aviat s’hi sumarà la Playstation 5. Amb la Marina Amores i el Jordi Sellas repassem les característiques d’aquestes dues consoles.

Xbox: El repte de recuperar el terreny perdut

Quan el 2013 l’empresa Microsoft va treure a la venda la Xbox One, es va equivocar. El preu elevat, que van justificar per la inclusió d’un dispositiu tan nou com fallit com era el Kinect, i un control antipirateria que obligava els jugadors a connectar-se periòdicament a internet, van fer que molts usuaris es canviessin a la Playstation 4. En el seu esforç per recuperar jugadors, la nova Xbox surt amb dos models: la Series X i la Series S. Si la primera és molt més potent tècnicament, la segona està pensada per jugar sense jocs físics i se centra en la descàrrega digital. La diferència de preu també és notable: mentre la Xbox Series X es ven a 499 euros, la Series S ho fa a 299 euros.

Però més enllà de les característiques tècniques, el gran repte que té Microsoft és amb la seva oferta de jocs exclusius. En la rivalitat Xbox One – Playstation 4, la major i millor oferta d’exclusius d’aquesta segona consola va acabar de decantar la balança. Microsoft sembla haver après la lliçó i, des de fa un temps, està comprant companyies com Ninja Theory, autora de Hellblade, o Bethesda, autora de The Elder Scrolls, perquè l’ajudin a fer les seves consoles més atractives.

Playstation 5: Mantenir el primer lloc

El repte que té Sony amb la nova Playstation 5 sembla senzill: consolidar el primer lloc en el rànquing de les més venudes es veu com una cosa feta, i més després de l’èxit de la PS4. Però la companyia japonesa sap que no es pot adormir en els llorers. Si bé ha dominat el mercat fins ara, l’experiència de la PS3, que va tenir seriosos problemes davant la Xbox 360, i el record d’altres companyies amb consoles guanyadores que van acabar fracassant, ha fet que es posi les piles.

La Playstation 5 sortirà a la venda el 19 de novembre a Europa, i ho farà també amb dos models, com la Xbox. La consola amb els jocs en format físic costarà 499 euros, mentre que la digital costarà 399. L’oferta d’exclusius comptarà amb títols com Horizon Forbidden West o Marvel’s Spider-Man Miles Morales. La competició entre les dues consoles ja està en marxa, i ara és decisió dels consumidors triar-ne una o l’altra, o quedar-se amb Nintendo i el seu model més familiar.