A França ho tenen molt clar, la pandèmia que afecta les llibreries es diu Amazon. La cultura francesa s’ha unit contra el tancament de les llibreries pel confinament. El premi Goncourt, el gran premi de l’acadèmia francesa, ha aplaçat el seu veredicte fins que tornin a obrir les llibreries perquè la gent no compri a Amazon i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, reclama l’obertura dels comerços independents i demana el boicot per la multinacional. Aquí les llibreries han aconseguit salvar-se del tancament cultural i cada dia estan més adaptades a l’entorn digital per lluitar contra Amazon. Més enllà de les llibreries generalistes que ja tenen botiga en línia, els últims mesos un bon grapat de llibreries independents han obert les seves botigues a la xarxa. Les llibreries a Barcelona neixen, es reprodueixen i es digitalitzen.

10 llibreries independents i especialitzades de Barcelona

Llibreries en línia

Més enllà del portal Libelista que agrupa la major part de llibreries independents, algunes llibreries també han obert els últims mesos o estan obrint les seves pròpies botigues en línia com la Sendak, Hibernian, Ciutat invisible, Memòria, A peu de pàgina o La Petita al Poblenou. I la Pebre Negre i la Carbonera esperen estrenar la seva botiga en línia el proper desembre. Aquesta campanya de Nadal les llibreries independents esperen estar adaptades a l’entorn digital perquè no hi hagi excuses per fer les comandes de llibres en línia.

Noves llibreries a Barcelona

Les llibreries es digitalitzen però també neixen llibreries físiques. Unes 20 llibreries han obert o estan a punt de fer-ho entre el 2019 i el 2020 a Catalunya. A Barcelona, han obert la llibreria Ona, la Fahrenheit 451 — especialitzada en editorials independents— , la Piccola —especialitzada en literatura italiana— i a Sarrià i la Restory —especialitzada en llibres reciclats— i obriran els propers mesos dos projectes culturals com la Byron i la Finestres.

La Farenheit 451 i la Byron

La llibreria Fahrenheit 451 està especialitzada en editorials independents i ha obert al mateix espai on hi havia la mítica Negra i Criminal, carrer de la Sal, 5. La Byron espera obrir aquest mes de novembre al carrer de Casanova, 32, com a llibreria, cafeteria i espai cultural al barri de Sant Antoni.