Quan una persona amb una discapacitat auditiva o visual vol anar al teatre, la cartellera li ofereix molt poc on triar. La manca de propostes accessibles limita moltes persones l’exercici del seu dret a la cultura. Per revertir aquesta situació, l’associació We Act va aixecar l’any 2016 el primer festival d’arts accessibles de Barcelona, el Simbiòtic, que en la seva quarta edició puja a l’escenari del TNC sota el lema “Només és teatre si és per a tothom”. Entre les propostes d’enguany destaca l’espectacle de creació col·lectiva ‘Órdago a la grande’, dirigit per Vero Cendoya i Arantza López, en què conviuen en escena intèrprets amb i sense diversitat funcional. Una obra accessible a públics amb capacitats diverses però que tracta un tema universal, la mort.

‘Órdago a la grande’

Divendres, 29 de novembre, a les 20 h
Sala Tallers (TNC)
Preu: entre 10 i 20 euros

 

‘Richard III redux or Sara Beer [is/not] Richard III’

Dissabte, 30 de novembre, a les 19 h / Diumenge, 1 de desembre, a les 18 h
Sala Tallers (TNC)
Preu: entre 10 i 20 euros

Entre les propostes lliures de barreres comunicatives del Simbiòtic 2019, també hi ha ‘Richard III redux or Sara Beer [is/not] Richard III’. Una obra escrita per la guardonada dramaturga irlandesa Kaite O’Reilly que veu en Sara Beer l’actriu que ha d’interpretar el paper principal del rei. L’espectacle nodreix la història de Shakespeare d’una perspectiva enginyosa, feminista i alternativa de la discapacitat.

En-Canta-Dos, concerts en llengua de signes

La música també es pot signar. La llengua de signes ha començar a fer-se un lloc als escenaris amb cantants com Rozalén, que l’ha incorporada als seus videoclips i concerts. A Barcelona, el cicle En-Canta-Dos ha decidit agafar el mateix camí i des d’aquesta temporada tota la seva programació està signada en directe per les intèrprets de l’associació Inclusivxs. Aquest canvi a favor de l’accessibilitat no ha afectat el tradicional format de concert+entrevista que promouen Núria Martorell i Francina Cortés i pel qual ja han passat artistes com Lágrimas de Sangre, Maruja Limón i El Niño de la Hipoteca. En aquesta ocasió és el torn del jove raper Yonse, que presenta el seu primer disc, ‘Tormenta herida’, acompanyat a la guitarra per la seva madrina, Amparo Sánchez (Amparanoia).

 

Els propers que passaran per En-Canta-Dos serà la banda d’indie rock amb sonoritats blues i psicodèliques Sons of Med, el 30 de gener.