Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, té lloc íntegrament al CaixaForum entre el 26 de novembre i l’1 de desembre. La seva missió és apropar realitats humanes que queden sovint als marges de l’art i la societat, com són les diversitats funcionals. El certamen es vol un espai d’oci plenament inclusiu, per la qual cosa totes les projeccions han estat subtitulades per a persones amb problemes auditius, i s’han fet audiodescripcions per a persones amb mancances visuals.

La setena edició ha començat amb força, projectant ni més ni menys que ‘Sordo’, pel·lícula candidata als Goya en diverses categories. Tracta d’un maqui que l’any 1944 es queda sord durant un acte de sabotatge i està dirigida per Alfonso Cortés-Cavanillas. En la secció oficial competeixen 19 cintes, vuit llargmetratges i deu curtmetratges, que dibuixen una perspectiva àmplia de la diversitat funcional. La meitat de les cintes són de ficció i l’altra meitat documentals.

Novetats inclusives

Hi ha altres activitats a banda de les projeccions, com tallers escolars, activitats familiars o experiències sensorials. L’Inclús incorpora dues novetats: es tracta de les sessions Cinema Blau i Cinema Signes, fora de competició. Cinema Blau és una sessió de curts d’animació pensada per a famílies amb infants que pateixen trastorn de l’espectre autista. La sala no estarà del tot a les fosques, el so estarà més baix i es podrà entrar i sortir de la sala lliurement.

Cinema Signes proposa una mostra de curts amb intèrprets que empren només llenguatge de signes. Segons la codirectora de l’Inclús, Adriana Pérez, aquesta sessió respon a una vella queixa d’una part del col·lectiu de persones sordes, que reclamen pel·lícules en la seva llengua, és a dir, la dels signes.

L’1 de desembre es donaran a conèixer els guanyadors de les diferents categories del festival.