Si entrem a una llibreria buscant una novel·la gràfica en català, potser no en trobem gairebé cap. Dels 2.900 còmics que es van editar a tot l’estat el 2020, un 20 % menys que l’any anterior com a conseqüència de la pandèmia, només 197 eren en català, un 7 %, una producció escassa dedicada sobretot al gènere infantil i juvenil que deixa poc marge a la novel·la gràfica o el còmic adult en català.

Si hi hagués un superheroi que representés el còmic en català per a adults, ara mateix estaria agafant forces per enfrontar-se al monstre final. A les últimes vinyetes ha estat rebent de valent, però per fi ha trobat les forces necessàries per seguir lluitant. Els últims mesos han aparegut una sèrie de propostes que demostren que alguna cosa està canviant a la vinyeta en català per a adults.

6 còmics terrorífics de l’Òscar Broc

Finestres presenta editorial i premi en català

La llibreria Finestres ha presentat un segell dedicat en exclusiva als còmics en català per a adults, un premi dotat amb vint-i-cinc mil euros i la publicació del llibre i un espai de grans dimensions al nou local dedicat a les belles arts que obrirà el proper any davant de la llibreria.

Els dos primers títols publicats són ‘L’accident de caça’, de Landis Blair i David L. Carlson, i l’edició integral d”Intrèpides’, de Pénélope Bagieu. L’editorial Finestres també ha posat en marxa el premi Finestres de còmic en català amb l’objectiu de “fomentar la creació de còmic en llengua catalana i donar suport econòmic als autors i les autores”.

Pagès editors edita Doble Tinta

L’editorial Pagès editors ha començat una nova col·lecció de còmics de creadors catalans destinada al públic adult anomenada Doble Tinta. ‘8Hores’, un còmic documental històric sobre la vaga de La Canadenca i la vida d’El Noi del Sucre, n’és el primer volum publicat.

El segon número de la col·lecció és l’adaptació de la novel·la clàssica de Jordi Cussà, ‘Cavalls salvatges’. El llibre ha estat il·lustrada per Jaume Capdevila, “Kap“.

comics catala
‘Cavalls salvatges’ i ‘Forn de cal’

Forn de calç, una revista d’historietes curtes

‘Forn de calç’ és una nova revista anual que pren el títol d’una novel·la de Thomas Bernhard, i vol reivindicar les històries breus. Surrealisme i humor nebre són alguns dels eixos del primer número de la revista. Aquest primer número podrem trobar històries d’autors consagrats com Pep Brocal o autores emergents com Nadia Hafid.

Albert Monteys: “El 99 % de les vegades he trobat feina en castellà”

És un dels pocs dibuixants que treballen amb llapis, pinzell i tinta xinesa: “Soc un dinosaure, però m’agrada i em resulta relaxant”. Albert Monteys és un dels dibuixants més destacats de casa nostra, conegut pels seus treballs a ‘El Jueves’, també és el guanyador dels premis a l’autor revelació (1997), al millor guió (2006) i a la millor obra (2019) del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquest 2021 ha rebut la seva segona nominació als premis Eisner per l’adaptació de l’obra de Kurt Vonnegut.

L’obra que va marcar un abans i un després a la carrera d’Albert Monteys va ser ‘Calavera Lunar’. L’autor va dibuixar i escriure aquesta història fa 25 anys en castellà i ara torna amb l’editorial Mai Més en català i amb noves històries. L’Albert reconeix que “el 99b% de les vegades que he trobat feina ha estat en castellà”.

Jo penso en català, però l’oferta editorial m’ha portat sempre a fer còmic en castellà
Albert Monteys, dibuixant