La il·lustradora i directora de videoclips Marta Puig, més coneguda com a Lyona, acaba de publicar la seva última novel·la gràfica: ‘Madre¿eh?’. Hi relata el seu periple per aconseguir quedar-se embarassada, després de passar per diferents processos de fertilitat.

Madr¿eh?: ser mare més tard dels 40

Com moltes dones de la seva generació, la Lyona va anar deixant la maternitat per més endavant per diversos motius i quan va buscar l’embaràs ja estava a prop dels 40 i es va trobar amb molts problemes.

Jo sempre havia volgut ser mare, però per motius personals o laborals ho vaig anar allargant. Quan vaig decidir-me em van diagnosticar endometriosi. Això, sumat a la meva edat, m’ho posava realment difícil.”
Lyona

No va ser fins als 37 anys que li van diagnosticar endometriosi, tot i haver visitat molts ginecòlegs per uns dolors de regla incapacitants. Aquesta manca de diagnosi de la malaltia també va afectar les seves possibilitats de ser mare. Si ho hagués sabut abans, s’hagués plantejat congelar òvuls o altres opcions.

Finalment va sotmetre’s a diversos tractaments de fertilitat i va aconseguir quedar-se embarassada. En veure la manca d’informació que hi havia i com de dur era el procés, va decidir escriure el còmic ‘Madr¿eh?’ per intentar ajudar altres dones que es trobin en aquesta situació o a d’altres a prevenir-la.

La reproducció assistida, un tema tabú

Tot i que fa anys que les clíniques de reproducció assistida estan plenes, la reproducció assistida continua sent un tema que sovint es porta en secret. La infertilitat, que no només afecta dones de més edat, sinó també d’altres més joves, encara es veu com quelcom del què avergonyir-se.

Sembla que si no ets fèrtil no ets una dona completa, i moltes dones no ho expliquen per vergonya. Per això també vull que el llibre ajudi i acompanyi altres dones que estiguin passant per aquest procés, o a d’altres que no s’hi trobin a poder preveni-ho.”
Lyona

Quan comences a parlar amb altres dones, t’adones que moltes han hagut de passar per aquest procés però ho han viscut en silenci.

És un procés que ningú pot entendre, encara que ho expliquis. No és just que ens ho carreguem soles a les espatlles. Ho hem de compartir amb família i amics, perquè el procés ja és massa dur.””
Lyona

Manca d’nformació sexual i reproductiva

Segons l’artista, “Et passes la vida intentant no quedar-te embarassada quan en realitat és una cosa molt més difícil d’aconseguir. Si les dones coneguéssim millor el nostre cos i el nostre cicle, afegeix, no ens trobaríem amb moltes situacions no desitjades”.

Sembla mentida que avui en dia hi hagi tan poca educació sexual i reproductiva. Quan vaig anar a les clíniques de fertilitat no entenia res. Per això volia que el llibre també fos didàctic.”
Lyona