Emma Vilarasau i Júlia Truyol han fet de la seva professió una manera de viure altres vides. Formades les dues a l’Institut del Teatre, l’Emma s’ha convertit, amb el temps, en una de les actrius més aplaudides del teatre català, capaç d’omplir platees en ple mes d”Agost’, enmig d’una ‘Barcelona’ en guerra o durant els anys més negres de la ‘Victòria’ franquista. Tot això, per no parlar de la seva feina a la televisió o al cinema. Truyol, per la seva banda, és una de les fundadores de companyia La Calòrica, amb qui ha plorat per la reina Isabel I i s’ha embarcat en ‘La nau dels bojos’, abans de formar part de la segona fornada de la Kompanyia del Lliure. Ara, totes dues fan una regressió i es posen a jugar en una ‘Casa de nines’, on les normes del joc han canviat una mica 20 anys després. Amb elles avui invocarem l’esperit d’Ibsen i la determinació de la Nora en fer el cop de porta més famós de la història.

 

Tornar a casa

Emma Vilarasau és Nora Helmer, la protagonista del clàssic d’Ibsen, a la seqüela a ‘Casa de nines, 20 anys després’. Escrita per l’escriptor nord-americà Lucas Hnath, situa els personatges 20 anys més tard, quan Nora torna a casa per demanar al seu exmarit que solucioni un afer que va quedar pendent. Però el retorn no serà fàcil, i la Nora haurà d’enfrontar-se amb els retrets de la seva antiga parella, amb els de la dida, i amb la visió de la vida que té la seva filla, interpretada per Júlia Truyol. Amb una forta arrel feminista, però també amb les contradiccions i les febleses de qualsevol, la Nora haurà de lluitar, un cop més, perquè la seva veu se senti.

Ibsen al segle XXI

El text de Lucas Hnath recull l’essència dels personatges d’Ibsen, però és conscient que està escrit al segle XXI. Amb un llenguatge actualitzat i molts moments d’humor, la història avança tot reflexionant sobre el paper de la dona als temps de ‘Casa de nines’, però també a l’actualitat. Interpretada, a més de per Emma Vilarasau i Júlia Truyol, per Ramon Madaula i Isabel Rocatti, l’espectacle ja va triomfar en el Grec i té pinta de convertir-se en un dels grans títols de la temporada.