BCNegra 2021

La BCNegra 2021 se celebra fins diumenge, 31 de gener, en una edició en línia motivada per la pandèmia. A més, la primera setmana de febrer podreu recuperar algunes de les taules que s’hi faran a betevé. Tot plegat, en un any en què la Rambla és la gran protagonista. I per parlar-nos-en, hem tingut a l”Àrtic’ Carlos Zanón, director del festival, i als escriptors Lluís Llort i Anna Maria Villalonga.

La BCNegra 2021, en línia

La pandèmia ho ha complicat tot, i aquest any la BCNegra 2021 ha de ser totalment en línia. Les taules temàtiques i la resta d’activitats es podran veure al canal de YouTube de l’ICUB i al web barcelona.cat/bcnegra/es.

Tots els crims de la Rambla

L’eix temàtic d’enguany és la Rambla de Barcelona, el centre neuràlgic que limita amb el Raval, l’antic barri Xino, i amb el port, i que és un dels llocs emblemàtics per on han passejat els barcelonins, ja siguin víctimes, criminals, vianants, testimonis o policies.

Un premi amb el nom d’un referent

L’escriptor Lluís Llort ha rebut el primer Premi Paco Camarasa per la novel·la ‘Herencias colaterales’, la traducció al castellà del seu llibre del 2014. El guardó, convocat per nou festivals de novel·la negra espanyols, vol premiar un autor jove o que debuti en el mercat espanyol. El llibre de Llort és un retrat violent i amb molt d’humor negre sobre l’assetjament immobiliari, protagonitzat per un advocat que s’ha de plantejar si l’interessa que la llogatera del pis que acaba de comprar continuï viva molt de temps.

Joyce Carol Oates, gran dama de la novel·la negra

El Premi Carvalho d’enguany ha recaigut en l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates. En un acte celebrat a porta tancada a l’Ajuntament de Barcelona, i retransmès en directe per betevé, Carol Oates ha agraït un guardó que té el nom del detectiu de Manuel Vázquez Montalbán i ha celebrat que diversos dels guanyadors hagin sigut dones. L’escriptora se suma als premiats per la seva llarga bibliografia, amb novel·les com ‘Un jardín de placeres terrenales’ (1967), ‘Qué fue de los Mulvaney’ (1996), ‘Niágara’ (2004) o ‘La hija del sepulturero’ (2007).

El llegat etern de Patricia Highsmith

Una de les taules de la BCNegra 2021, que comptarà amb Anna Maria Villalonga, serà la dedicada a l’escriptora Patricia Highsmith, de qui se celebra el centenari del seu naixement. Autora de títols com ‘Extraños en un tren’ (1950), ‘El talento de Mr. Ripley’ (1955), ‘La celda de cristal’ (1964) o ‘El diario de Edith’ (1977), Highsmith va ser una pionera en la novel·la negra pel seu tractament de la sexualitat i de la complexitat dels seus personatges, i un dels noms de referència per a les generacions modernes.

La BCNegra 2021, a betevé

Tot i que la BCNegra 2021 acaba el diumenge 31, la primera setmana de febrer podreu recuperar alguns dels seus principals actes a betevé, tant a l’emissió televisiva com al web.

Les activitats que s’hi podran veure seran:

“Fora de joc”. Dilluns 1 de febrer a les 18.30 h a la televisió i al web.
Amb Víctor del Árbol, Sergio del Molino i Olga Merino.
Modera: Francesc Salgado.

“La Ciutat i la ciutat”. Dimarts 2 de febrer a les 13.30 h a la televisió i al web.
Amb Rodrigo Fresán, Laura Tomás, Ricard Ruiz i Ferran Ràfols.
Modera: Miquel Codony.

“Aixeca’m més amunt”. Dimecres 3 de febrer a les 18.30 h a la televisió i al web.
Amb Jordi Amat i Guillem Frontera.
Modera: Jordi Évole.

“Escòria”. Dijous 4 de febrer a les 18.30 h a la televisió i al web.
Amb Kiko Amat, Aroha Trave i Marc Recha.
Modera: Laura Fernández.

“El llarg adeu”. Divendres 5 de febrer a les 18.30 h a la televisió i al web.
Amb Marta Sanz, Margarida Aritzeta i Alexis Ravelo.
Modera: Álvaro Colomer.

BCNegra 2021