La cantant sabadellenca Lu Rois va publicar el març de l’any passat l’àlbum ‘Microcosmos’, però la pandèmia no li va permetre fer una presentació com calia. Avui seu al sofà de l”Àrtic’ per parlar-nos d’aquest disc, de maternitat i de moltes altres coses.

La nova vida de Lu Rois

Amb dos LP i un EP, les cançons de Lu Rois ens havien mostrat el seu cantó més íntim, però també més fosc. Les relacions tòxiques i la tristor havien impregnat alguns dels seus temes anteriors, però amb ‘Microcosmos’ la llum s’ha fet un lloc en la seva vida. Lu Rois ha tingut una criatura, i això l’ha portada a replantejar-se la seva identitat com a mare, però també com a filla. El resultat és un treball en què el piano continua ben present, però en què les textures electròniques fan que tot soni més lleuger. A més, Lu Rois ens presenta les cançons que ha publicat aquest 2021 com, per exemple ‘Luna nueva’, una carta al seu “jo” infantil.

Jo era una persona extremadament introvertida que no era capaç de saludar ningú pel carrer. Cada disc ha estat un passet més endavant i aquest ja és com l’explosió. Jo crec que també la maternitat ha ajudat molt en aquest nivell, per posar fi a molts fantasmes. Però la música m’ha forçat a abatre el monstre i a generar el meu propi discurs i la meva pròpia veu.

Un valor amb molt present i més futur

En poc més de sis anys i amb l’ajuda d’un piano, Lu Rois ha passat de ser tota una desconeguda a convertir-se en un dels valors de futur de la música en català. Sabadellenca de naixement, el 2014 ens va proposar un passeig ‘Camí del far’ i ens va convidar a ‘deixar-nos dur’ per la seva veu delicada i les seves melodies absorbents. Més tard, la vam acompanyar ‘Bosc endins’ amb un segon LP mentre es tornava una presència habitual en escenaris de casa nostra i en recitals al costat de Roc Casagran. I avui, Lu Rois ens porta tot el ‘Microcosmos’ de la seva maternitat condensat en el tercer disc de la seva carrera, i nosaltres l’hem convidada a l”Àrtic’ perquè, quan es fa de nit, des del sofà, sempre ens agrada mirar cap a les estrelles.