L’artista xilenomexicana Amanda Piña ha preestrenat ‘Climatic dances’ a La Caldera dins del Grec 2020. Dues danses indígenes mexicanes inspiren aquesta peça, un treball, en part força estàtic, que posa en relació cos i canvi climàtic fent visible la manera en què les cultures nadiues de l’Amèrica Llatina estableixen lligams entre l’entorn natural i la vida social. És una de les poques cites internacionals del festival Grec 2020 i una de les que connecta el públic amb el continent llatinoamericà.

El treball d’Amanda Piña, artista xilenomexicana, resident a Àustria, reivindica el poder polític i social del cos i el moviment; i la seva recerca artística està estretament vinculada al canvi climàtic, els ecosistemes i l’extractivisme de recursos (culturals i materials) dels territoris i les cultures originàries no occidentals. “L’espectacle ‘Climatic dances’ és una mena d’ofrena que faig a la muntanya on vaig créixer, a Xile, que està sent explotada per la companyia minera Anglo American”, explica Amanda Piña.

En una primera part del muntatge, Amanda Piña, pràcticament en solitari, encarna la muntanya en qüestió, que en realitat podria ser qualsevol altra muntanya. “Per a certes cultures indígenes de llatinoamèrica la muntanya és un ser viu. Si se li treu el cor, mor”. D’aquí que la segona part, més física, estigui trenada a partir de dues danses masewal, originaries de la serra nord de Puebla, a Mèxic.

L’espectacle de la Caldera és una preestrena…un treball encara en procés de creació que, de fet, havien d’entregar fins a dotze actuants per comptes de les tres actuals. ‘Climatic dances’ forma part del cinquè lliurament d’Endangered Human Movements (Moviments Humans en Perill d’Extinció), una investigació sobre la pèrdua de la diversitat biològica i cultural al nostre planeta. El projecte va començar l’any 2014 i se centra en danses i pràctiques de moviment que han estat desenvolupades durant segles arreu del món, facilitant-ne la reaparició en altres cossos i contextos.

Activitats a La Caldera

En el marc de la preestrena de l’espectacle, La Caldera i l’artista han programat una projecció i una conversa que, sota el nom de ‘Muntanyes en resistència’, h tingut lloc el 16 de juliol a les 19 h a la mateixa Caldera. Després de la projecció d’una peça audiovisual que forma part del projecte de ‘Climatic dances’, ha tingut lloc una conversa virtual/presencial amb Victoria Uranga, periodista activa en la justícia ambiental i de gènere, Cecilia Vallejos, antropòloga que, des del 2011, col·labora amb les treballadores domèstiques i els artistes de la Unió Holandesa de Netejadors en la producció de projectes conjunt, i Amanda Piña, creadora i intèrpret de la peça.

En el marc de la seva estada a Barcelona, Amanda Piña ofereix també una Sporá a La Caldera, un laboratori en què l’artista compartirà amb els assistents pràctiques rellevants a la creació i la investigació de la peça ‘Climatic dances’. Concretament, el laboratori planteja l’aplicació de pràctiques d’origen somàtic que faciliten la transformació del cos en moviment. Aquesta Sporá està adreçada a ballarins, coreògrafs i artistes d’altres disciplines i persones actives en altres àmbits que tinguin experiència en danses i pràctiques somàtiques en general.

Informació de servei:

Data:

22 1 23 de juliol
Horari: 20.30 h
Lloc: La Caldera
Durada: 60 min
Preu: 8-12 euros

Fitxa Artística:

Direcció artística, coreografia:

Amanda Piña
Transmissió: Juan Carlos Palma
Recerca: Alessandro Questa, Amanda Piña i Juan Carlos Palma
Art i disseny escènic: Michel Jiménez
Interpretació: Amanda Piña i dos artistes locals
Composició musical: Christian Müller
Videoart, videoinstal·lació: Amanda Piña

Comparteix a: