El quadrat, el triangle i el cercle. Aquestes tres figures són les protagonistes de ‘Geometria’, l’espectacle de dansa per a públic familiar que la companyia Roseland va presentar al Mercat de les Flors el 8 i 9 de juliol en el marc del festival Grec 2020. El muntatge proposa una particular interpretació dels fonaments de la branca de les matemàtiques que estudia les propietats i magnituds de les figures en el pla i en l’espai.

‘Geometria’ expandeix aquesta disciplina cap a nous territoris creatius a través del moviment. Tres ballarins es mouen sobre l’escenari impregnats de les propietats i limitacions de la forma que representen, potenciades visualment per uns suggeridors vestits amb LED que doten d’un aire oníric les coreografies, de dansa contemporània i urbana.

I, progressivament, s’esdevé la transformació. En la segona part d’aquest espectacle de gairebé una hora, el quadrat, el triangle i el cercle adquireixen un caràcter més humà. I és que aquestes formes inanimades tenen la seva translació simbòlica en diferents perfils de comportament. Així veiem com la rigidesa i el rigor del quadrat dialoga amb la variabilitat i espiritualitat del triangle i la improvisació afable i alegre del cercle.

 

De fons, les imatges que es projecten en una gran pantalla ajuden a desplegar l’univers particular i comú dels tres personatges protagonistes. Un embolcall que es complementa amb tecnologia 3D que, en acabar la primera part, permet descobrir immersivament els escenaris plantejats i, al final de l’espectacle, convida el públic a interactuar amb la geometria esquivant, fent esclatar o empenyent les diferents figures. La música de Xavier Oró, de ritmes diversos i amb tocs tribals, i els textos de Montserrat Ginesta, que en diferents idiomes remeten a la ciència geomètrica i als seus destacats estudiosos, acaben de perfilar la proposta.

L’espectacle fa visible la presència implícita de la geometria de la dansa. De fet, la consciència d’aquest fet va ser el punt de partida creatiu a partir del qual Marta Almirall va començar a imaginar aquest espectacle. Almirall, fundadora el 1987 de Roseland i directora d’aquesta companyia que sempre s’ha caracteritzat per la força plàstica dels seus muntatges, ha estat directora de Festes de l’ICUB i és la responsable artística de diverses edicions de festivals i esdeveniments de ciutat com la Cavalcada de Reis, el Mercè Arts de Carrer o el festival literari per a nenes i nens Món Llibre.

 

Fitxa artística

Autoria i direcció artística: Marta Almirall
Ajudant de direcció: Anna Planas
Interpretació: Aina Lanas, Arias Fernández i Anna Sagrera
Textos: Montserrat Ginesta
Audiovisual: Onionlab
Creació musical: Xavier Oró

Informació de servei:

Data: 8 i 9 de juliol
Horari: 19 h
Lloc: Mercat de les Flors
Durada: 55 minuts
Preu: 5 euros