A principis del segle XX el barri Xino amagava el local de flamenc més important del moment. El Villa Rosa era el que s’anomenava cafè de cambreres Casa Macià. El 1916 el guitarrista Miguel Borrull Catelló va transformar aquest cafè en un tablao decorat amb arabesc i pintures de temàtica taurina.

Els Borrull, una família d’artistes

El Villa Rosa estava situat al carrer de l’Arc del Teatre, número 3 i era propietat de la família Borrull, una nissaga clau per conèixer la història del flamenc a Barcelona en les diferents modalitats artístiques. Gràcies a ells el local oferia els millors balls i quadres de flamenc de qualitat, alternats amb festes dedicades als turistes, per a les quals el propietari sempre demanava un aval per les destrosses.

El local era freqüentat a primera hora per un públic modest i a partir de la una de la matinada congregava un públic més adinerat. Un dels clients habituals era Santiago Rusiñol, gran coneixedor del flamenc i batejat com El Niño de Barcelona. L’Alhambra Borrull, al carrer de Lancaster, i la Bodega Andaluza, a la planta baixa de l’Hotel Colón de la plaça de Catalunya, són alguns exemples d’altres locals regentats per la família que van amenitzar les nits barcelonines abans de la Guerra Civil.

El local va aguantar gràcies al turisme fins al 1996, any en què va tancar definitivament les portes. Posteriorment el grup Mas i Mas va adquirir el local per instal·lar-hi la sala de música tecno Moog.

Un capítol del ‘Va passar aquí‘ que relatava al 2020, la historiadora Montse Madridejos, experta en la cultura del Flamenc.