CaixaForum exterior

Qui som i com ens relacionem amb el món que ens envolta? Aquesta és la pregunta a partir de la qual es depleguen les propostes que conformen la nova temporada del CaixaForum, però també la de CosmoCaixa. Des de l’art i la divulgació científica, respectivament, els dos equipaments impulsats per la Fundació la Caixa, ofereriran els propers mesos nombroses exposicions i activitats sota el lema comú “Creiem en la cultura. Creixem en la cultura” i que volen empènyer el públic a la reflexió a partir dels llaços entre passat, present i futur.

René Magritte, Gaultier i tatuatges

De les 11 mostres que acollirà CaixaForum en destaquen especialment tres: la dedicada al surrealista René Magritte, la comissariada pel dissenyador Jean Paul Gaultier que fa dialogar cinema i moda, i una retrospectiva que posa el focus en la dimensió artística dels tatuatges.

En la línia dels últims anys, CaixaForum torna a apostar per l’aliança amb importants institucions i centres culturals com el Museu del Moll Branly – Jacques Chirac, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza o la Cinemateca Francesa com a via per portar a Barcelona artistes i obres de gran renom internacional.

Abans que arrenqui la nova programació, el públic pot aprofitar per gaudir d’altres propostes recents i que encara estan en marxa: fins al 26 de setembre es pot visitar “YWY, Visiones”, protagonitzada per una androide indígena; i fins al 31 d’octubre, “L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari”, que repassa l’extensa obra d’aquest enginyer. També estaran obertes al públic fins a principis de l’any vinent les dues instal·lacions immersives i interactives del col·lectiu japonès teamLab que conviden a explorar la nostra relació amb la natura a través de l’art i la tecnologia.

Grans exposicions

“Homo ludens”

Videojocs per entendre el present
De l’1 de desembre del 2021 al 17 d’abril del 2022

Els videojocs s’han convertit en un dels productes destacats de la cultura de masses contemporània. “Homo ludens” parteix d’aquesta constatació per aprofundir en les aportacions que els videojocs han fet en camps com el disseny, la ciència o l’art però també en l’impacte que han tingut en les darreres dècades en la nostra manera de relacionar-nos com a humans.

L’exposició proposa als visitants una experiència immersiva i participativa en l’univers dels viodejocs i els confronta amb preguntes directes sobre els seus potencials i riscos. Un recorregut articulat entorn d’una seixantena de peces de més d’una trentena de creadors que posa en evidència la frontera cada vegada més confusa entre joc i vida.


“La màquina Magritte”

Del 24 de febrer al 5 de juny del 2022

Fa més de dues dècades que a l’estat espanyol no acull una exposició monogràfica sobre René Magritte. Ara, gràcies a una col·laboració amb el Museu Thyssen-Bornemisza, el públic podrà veure de prop més de 60 pintures del que va ser un dels màxims exponents del moviment surrealista i el pintor belga més destacat del segle XX.

Peces procedents de desenes de museus i col·leccions particulars d’arreu del món, a més de nombrós material documental, aterraran a Barcelona per analitzar la seva obra partint de la idea de l’existència de la màquina Magritte, a la qual s’havia referit el mateix artista. Una oportunitat única per submergir-se en el seu fascinant món de finestres, siluetes, paraules i jocs visuals i semàntics.

René Magritte. La cascada, 1961. Oli sobre tela, 81 x 100 cm. Col·lecció Família Esther Grether. Cortesía Ludion Publishers. © VEGAP 2021.

“Tattoo”

Art sota la pell
Del 17 de maig al 28 d’agost del 2022

Una proposta sense precedents, que trasllada per primera vegada a un gran centre cultural una pràctica mil·lenària com el tatuatge per analitzar-la des d’un punt de vista històric, geogràfic, antropològic i, especialment, artístic.

L’exposició reunirà més d’un centenar d’obres, entre fotografies, tatuatges sobre maniquís i kakemonos i gravats; procedents de diversos països i a partir de les quals s’exploraran els usos variats i significats que en diferents societats i èpoques ha jugat aquest tipus de marques corporals al temps que presenta l’obra d’una quarantena de prestigiosos tatuadors.

Disseny de tatuatge en una esquena masculina; Filip Leu; Suïssa; 2013 Silicona.
Disseny de tatuatge en una esquena masculina; Filip Leu; Suïssa; 2013 Silicona.

“Cinema i moda”

Per Jean Paul Gaultier
Del 5 de juliol al 23 d’octubre del 2022

Els fons de la Cinemateca Françesa i els materials de més d’una vintena de prestadors internacionals són la base amb què el sempre provocador Jean Paul Gaultier ha construit el seu relat dels vincles entre moda i cinema que planteja aquesta exposició. Una mirada personal que es fixa en la relació entre aquestes disciplines però també en la seva influència en la creació d’arquetips de gènere binaris reinvindicant al mateix temps l’espectre queer.

Una mostra que recull més de 250 elements entre peces d’alta costura, decorats i cartells cinematogràfics, accessoris de moda, fotografies i altres documents i en què apareixen populars intpèrprets com Marilyn Monroe, Marlon Brando, Briggitte Bardot, James Dean, Catherine Deneuve o Sean Connery.

Díptic Marlène Dietrich : Masque & Narcisse © Edouard Taufenbach et Bastien Pourtout, collection Pierre Passebon, 2021.
Díptic Marlène Dietrich : Masque & Narcisse © Edouard Taufenbach et Bastien Pourtout, collection Pierre Passebon, 2021.

I també…

“Symphony”

Un viatge al cor de la música

Sentir, literalment, la música des de dins és la vibrant i ambiciosa experiència que es proposa oferir “Symphony“. Dos espais dotats de la tecnologia més avançada al servei del prestigiós director Gustavo Dudamel i els músics de la Mahler Chamber Orchestra, conviden els espectadors a endinsar-se en diverses composicions sinfòmiques.

Les peces de compositors com Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler i Leonard Bernstein s’embolcallen d’imatges al temps que es posa l’accent en aspectes concrets com la sonoritat a l’interior dels instruments per oferir una visió més àmplia i intergral del fet musical.

CaixaForum Symphony

Joves comissaris

Durant la temporada 2021-2022 el fons artístic de la Fundació la Caixa i la col·lecció del MACBA s’obren al públic des de la mirada de joves comissaris. Del 21 d’octubre del 2021 al 13 de febrer del 2022, ‘La propera mutació’ planteja la necessitat de readaptació i d’apostar per allò col·lectiu en un context postpandèmic.

De la seva banda, del 9 de març al 19 de juny ‘Rates! Rates! Rates!’ es fixa en les alternatives possibles als relats hegemònics per part d’artistes que s’expressen des de gramàtiques virtuals.

Per últim, a partir del 14 de juliol ‘Digerir el món on és’ posa el focus en la urgència d’abandonar la posició antropocèntrica i repensar-nos com a espècie animal connectada en igualtat amb la natura per trobar noves formes de vida.

Caixaforum rates (1)
Exposició ¡Rates! ¡rates! ¡rates! La poètica del Hack. Alejandro Cesarco, El lector, 2011. Col·lecció ”la Caixa” Art Contemporani. © Alejandro Cesarco.